Економіка: ВПЕВНЕНІСТЬ – ЗАПОРУКА УСПІХУ

Євген АРБУЗОВ, заступник Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду: ВПЕВНЕНІСТЬ – ЗАПОРУКА УСПІХУ

Усім відомо, що енергетика повинна розвиватися темпами, які випереджають розвиток економіки держави.
Порушення цього принципу веде, м’яко кажучи, до певної напруженості з енергопостачанням споживачів – передусім за рахунок зниження надійності та якості. Збалансоване енергогосподарство країни має представляти собою досить резервований обсяг генеруючих потужностей, розгалужені електричні мережі, а також економічно вибрану відповідність структури генерації зі споживанням електричної енергії.
Майже забуто сьогодні за давністю років гасло: «Комунізм – є електрифікація всієї країни», яке активно втілювалося в життя в період, про який останнє покоління громадян країни не знає. Мало хто знає, що вітчизняна енергетика була нашою гордістю, прикладом для країн співдружності і тих, кого до цієї категорії зараховувати забороняли.
У 90-ту річницю плану ГОЕЛРО, на честь дня його прийняття, всі енергетики колишньої країни Рад, а зараз країн СНД, відзначають своє професійне свято. Незважаючи на труднощі останніх десятиліть, енергетики вірять у майбутнє галузі й працюють у напрямку кращого його втілення.
Прикмети цього майбутнього в досягнутій багаторічній стабільності енергопостачання країни. Ми давно відмовилися від практики режимних планових обмежень та відключень електроенергії. Ми давно забули про низьку частоту електричного струму. Ми напружено, але впевнено адаптуємося до змін структури споживання енергії. Кардинально змінилися в бік оптимізації відносини на ринку електроенергії, а також з найбільш пригнобленим у минулому суб’єктом – споживачем енергії. Є й інші підстави вважати і сподіватися на наступаючий кінець періоду незадовільних умов, в які енергетика була поставлена через об’єктивні і не дуже обставини.
Скільки себе пам’ятаю і на яких би підприємствах енергетики не працював, завжди і скрізь у галузі поняття праця і кадри були понад усе. Збереження в галузі розуміння важливості заохочення гідних працівників як ніщо об’єднує колективи підприємств і організацій галузі в справі її розвитку, забезпечує насдування кращих традицій, в тому числі у справі виховання молоді, яка приходить у галузь.
Редакція журналу «Гетьман», налагодивши дружні стосунки з державною інспекцією енергонагляду, ще ніколи не відмовлялася писати про людей, чиї долі становлять суспільний інтерес, приклад працьовитості та підсумки роботи яких гідні наслідування. Саме такими ветеранами електроенергетики є відомі й шановані колишні керівники інспекції Держенергонагляду: Коротя Борис Вікторович, Светелик Олександр Дмитрович, Дедеркало Ігор Броніславович, а також її сьогоднішній керівник Лушкін Володимир Андрійович.
Слово їм – кращим із кращих.