Культура та мистецтво: «…У ЩАСТЯ ЛЮДСЬКОГО ДВА РІВНИХ Є КРИЛА»

27 березня у місті Коростень Житомирської області за сприяння Національної спілки письменників України відбувся творчий вечір з нагоди 50-річного ювілею з дня народження і 25-річчя творчої діяльності відо-мого українського письменника Віктора Васильчука.

Прийшли вітати його представники Коростенської міськради та райдерж-адміністрації, Житомирського обласного центру народної творчості, члени літературно-мистецької студії «Древлянка», маленькі читачі дитячої міської бібліотеки імені Л. Українки, засновник проекту «Молода Література» і голова Молодіжного відділення «Земляцтва житомирян» Петро Щербина, поет-пісняр Микола Сингаївський та поет, прозаїк і актор Василь Довжик, голова Житомирської обласної організації НСЖУ Михайло Пасічник, поет, критик Анатолій Сірик, провідний спеціаліст Житомирського облцентру на-родної творчості Ольга Ільїнець, заслужений артист України Володимир Савченко, поет-лікар Леонід Закордонець, коростенська поетка Галина Цеп-кова та багато земляків, друзів, колег і шанувальників творчості ювіляра.

Віктор Васильчук – лауреат премії імені Лесі Українки, заслужений журна-ліст України, головний редактор благодійної вільної газети «Вечірній Корос-тень», депутат міськради, підполковник МГО „Козацтво Запорозьке” та автор більше 10 дитячих книжок.

«Віктор Васильчук не має великих статків та маєтків. Його основне ба-гатство, яким так щедро ділиться з дітьми й дорослими – гуманізм, добро, душевна щедрість, любов до рідного краю і людей. А ще він заснував цікаву газету, величне літературне свято «Просто на Покрову», відродив музей-хату земляка-поета Василя Юхимовича, заснував літературну премію його імені, займається видавничою справою», – наголосила, вітаючи ювіляра, заступник голови Коростенської РДА Катерина Скляревська. Михайло Пасічник вручив письменнику Грамоту Житомирської облради «За багаторічну сумлінну пра-цю та високий професіоналізм».

«Мені близька творчість Віктора Васильчука, тому, що вони насамперед адресовані дітям, але його з інтересом читають і дорослі», – зазначив Микола Сингаївський.

«Я теж мав нагоду писати передмову до однієї з прекрасних книг Віктора, – додав Василь Довжик, – і можу легко сказати, що це чудовий письменник. Його надзвичайно любив Василь Юхимович, тому, мабуть, і віддячує сто-годні добрими справами саме йому Віктор».

«Коростень для мене завдяки Віктору став назавжди рідним, – промовив Леонід Закордонець, – Я дуже вдячний за вашу підтримку, за те, що ви видали вісім моїх книг. Тож тепер і самі беріться вже за велике, за роман, правда, не забуваючи про свої котиків, та їжаків».

Титулуючи «званням класика української літератури», голова «Українського літфоруму» Роман Кухарук зазначив: «Я не просто приїхав до друга, пись-менника, але й до свого вчителя. Він – справжній древлян, дуже міцний чоловік, впертий і завжди досягає своєї мети, ніколи не відмовляє, коли потрібна допомога, завжди дає шанс найменшому таланту. І поки є такий Васильчук, з нашою нацією буде все гаразд. А ще пригадую його приїзд до Києва, де він вразив столицю своїми мініатюрами, а ще – друзями, і… над-звичайним коньяком».

Директор «Української громади» Олексій Усачов вручив ювіляру Грамоту начальника ГУ з виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України генарал-майора О. Копаниці «За вагомий особистий внесок у війсь-«ково-патріотичну роботу». Від колег-депутатів квіти і вітання вручила по-мічник народного депутата України М. Петрука Наталія Васьківська, поба-жавши при цьому, щоб «людська шана була подякою за плідну працю, чуй-ність, уміння творити добро».

Насамкінець ювіляр подякував Петру Щербині, міському голові В. Моска-ленку, голові райдержадміністрації С. Костюченку, приватним підприємцям В. Лавриновичу, С. Ярмоленку, директору заводу «Янтар» А. Сергієнку, ди-ректору хлібозаводу О. Торяник, начальникам міського і районного відділам культури і туризму Л. Берковичу та Л. Бондар (вона ж була і ведучою) за допомогу у проведенні вечора, представив свої нові книги, що вийшли у видавництві «Навчальна книга-Богдан».

«Так соковито відобразити дух і колорит Коростенщини та Житомирщини зміг у своїх творах тільки Віктор Васильчук», – такими словами поцінував творчу діяльність письменника Петро Щербина.

…Багато ще звучало добротних і щирих слів на адресу винуватця цієї над-звичайно цікавої зустрічі. Були й задушевні пісні у виконанні народного ко-лективу «Криниченька». Читалися уривки з творів Віктора Васильчука і дарувалися квіти. Бо ж рідне Слово, скажімо, без поліських троянд або ж чорнобривців, немислиме. Як і в невмирущого Максима Рильського: «…у щастя людського два рівних є крила: троянди й виноград, красиве і корисне».

Олесь ВІКТОРОВ