Економіка: У РУСЛІ ВЗАЄМОВИГІДНИХ СТОСУНКІВ

Надзвичайно важливі та дуже складні завдання стоять перед Міністерством палива

та енергетики і НАК «Нафтогаз України». Вкрай невигідні умови договору із російським «Газпромом»,укладеного раніше, змушують Уряд країни та профільне міністерство шукати шляхи розв’язання цієї глибокої національної проблеми. Адже максимальне використання наших транзитних можливостей, постачання газу в Україну та його ціна – питання стратегічні.

Тому, вслід за візитом Президента України В.Ф.Януковича, до Білокам’яної відбула

делегація Міністерства палива та енергетики на чолі з міністром Юрієм Бойком.

На зустрічі із головою російського «Газпрому» Міллером міністр наголосив, що керівництво Українського паливно-енергетичного комплексу націлен на оновлення відносин із «Газпромом» і вибудову справедливого взаємовигідного партнерства у газовій галузі.

Повернувшись із Москви, міністр запевнив, що незабаром ми побачимо результати. Вони будуть комфортні і прийнятні для обох сторін.

Бойко Юрій Анатолійович – Міністр палива та енергетики України.

Народився 9 жовтня 1958 року в Горлівці (Донецька область). Одружений, виховує шестеро дітей.

Має дві вищі освіти: у 1981 році закінчив Московський хіміко-технологічний інститут ім. Д. Менделєєва (інженер, хімік-технолог), а в 2001 році – Східно-Український університет (бакалавр, інженер-економіст).

З 1981 по 1999 р. р.пройшов шлях від майстра виробничої дільниці до генерального директора на Рубежанському хімзаводі “Зоря”. З 1999 по 2001 рік був генеральним директором АТ “Лисичанськнафтооргсинтез” (Лисичанський НПЗ), із серпня 2001 по лютий 2002 року – голова правління АТ “Укртатнафта” (Кременчуцький НПЗ).

З лютого 2002 року Ю.А.Бойко очолює НАК “Нафтогаз України” спочатку у статусі заступника Державного секретаря, а з липня 2003 року – першого заступника Міністра палива та енергетики України.

За період керівництва “Нафтогазом” у 2002-2005 роках доходи компанії виросли більш ніж удвічі: з 22 млрд. грн. (у 2001-му) до 48 млрд. грн (у 2004 році). Були повністю врегульовані борги за газ перед Росією (1,43 млрд. доларів) та Туркменістаном (310 млн. доларів). Підписано стратегічні угоди із “Газпромом”, які до 2013 року гарантували стабільні обсяги транзиту російського газу.

Завдяки жорсткій політиці НАК, розрахунки за газ в Україні збільшилися із 78 відсотків (у 2001-му) до 95,5 відсотків (у 2004 році). Під контроль держави повернутий газовий ринок країни, де раніше превалювали газові трейдери. Розпочато роботу з налагодження безперебійного теплопостачання населення шляхом переведення під контроль НАК «Нафтогаз України» теплопостачальних організацій у ряді міст і областей.

У серпні 2004 року за повне врегулювання заборгованості України за газ перед Російською Федерацією Юрій Бойко був удостоєний звання “Герой України” із врученням ордена «Держава».

У серпні 2006 року Юрій Анатолійович призначений Міністром палива та енергетики України.

У листопаді 2007 року – пана Бойка обрано депутатом Верховної Ради України 6-го скликання.

11 березня 2010 року Юрія Анатолійовича Бойка знову призначено Міністром палива і енергетики України.

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯДУ

На фото: (зліва направо) О.В Цапенко, заступник начальника Управління енергетичного нагляду Ростехнагляду; Є.Л. Арбузов, заступник Головного

державного інспектора України з енергетичного нагляду, В.С.Яковлєв,

помічник Головного державного інспектора України з енергетичногонагляду

Москва. Ростехнагляд. 29 грудня 2009 року.

Вручення відомчих заохочувальних відзнак Держенергонагляду України “За розвиток міжнародних відносин” працівникам Федеральної служби з екологічного, технологічного та атомного нагляду.

Запорукою успішного функціонування та постійного вдосконалення будь-якої системи, у тому числі організації, є її відкритість, яка передбачає співпрацю з іншими організаціями, взаємне збагачення досвідом, ефективне подолання труднощів та швидке виправлення помилок.

Обопільна зацікавленість у вирішенні нагальних проблем сучасності продиктувала необхідність налагодження тісних контактів між Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної теплової енергії України і Федеральною службою з екологічного, технологічного та атомного нагляду Російської Федерації.

На початку червня минулого року Держенергонагляд України з робочим візитом відвідала делегація Ростехнагляду, очолювана керівником цієї федеральної структури М.Г.Кутьїним.

Натомість представницька українська делегація відвідала Москву в кінці грудня. Дата візиту збіглася зі святкуванням 290-ї річниці створення наглядової структури імператором Петром І, яке зараз у Росії відзначається як День наглядової діяльності.

Українську делегацію очолив Євген Леонідович Арбузов, заступник Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду. В ході візиту було піднято багато важливих питань, адже в Росії та Україні аналогічні проблеми.

Енергетика є фундаментом сучасного суспільства, базою економіки і цивілізованих умов життя громадян. Від її ефективності безпосередньо залежить рентабельність і конкурентоспроможність промислових підприємств, загальний рівень соціально-економічного розвитку країни, а отже – добробут звичайних людей. Починаючи з 90-х років минулого століття, а це вже майже 20 років, відбувається реформування енергетичної галузі України. Метою такого реформування є створення умов, за якими стане можливо:

– економічними методами здійснювати управління усіма процесами, які відбуваються в галузі;

– запровадити конкуренцію на усіх ланках енергетичного виробництва, передачі та розподілу електричної енергії;

– лібералізувати взаємовідносини між постачальниками та споживачами енергетичних ресурсів та багато іншого.

У процесі проведення такого реформування особливо важливо пам’ятати про те, що за лаштунками економічного реформування галузі не повинно залишитися питання надійного постачання енергетичних ресурсів споживачам. Саме тому найважливіші інфраструктурні об’єкти галузі залишаються державними. Це – атомні електростанції, гідроенергетика та магістралі електромереж. Усе решта підлягає приватизації.

У цих умовах роль державного енергетичного нагляду, як за суб’єктами електроенергетики, так і за споживачами електричної і теплової енергії, надзвичайно важлива, оскільки охоплює весь цикл: виробництво, розподіл, споживання та система оперативного управління.

Відповідальність Держенергонагляду величезна: атестація персоналу, оцінка технічного стану, рівня експлуатації, аналіз причин аварій, достатності заходів із забезпечення стабільності роботи галузі тощо.

У зв’язку з цим надзвичайно важливо постійно вдосконалювати роботу самого Держенергонагляду. В цьому напрямку проводиться цілеспрямована робота щодо:

– вдосконалення системи планування і звітності;

– автоматизації технології наглядової діяльності;

– зростання впливу інспекції на основі нових механізмів законодавчої та адміністративної підтримки.

Виконуючи свої основні завдання та функції, Держенергонагляд успішно рухається в фарватері інформаційних технологій (ІТ), завдяки чому має автоматизовані ділянки управління в частині фінансово-господарської діяльності. Але для нас ці завдання є допоміжними. Ключовими для Держенергонагляду є спеціалізовані системи підтримки експлуатації та ремонтно-технічного обслуговування енергетичного обладнання.

Держенергонагляд сьогодні орієнтується на стабільний організаційний розвиток при розумній достатності в стратегії реформування ІТ-інфраструктури. Необхідне дооснащення сучасними програмно-технічними інструментами управління і досягнення підвищення ефективності системи управління Держенергонаглядом для того, щоб впоратися з ширшим колом завдань без збільшення чисельності персоналу. Використання інформаційних технологій – це інструмент підвищення цієї ефективності. Перед Держенергонаглядом не стоїть завдання виключити людський фактор. Необхідно мінімізувати рутинні функції персоналу, скоротити непродуктивні витрати часу, збільшити швидкість інформаційного обміну та забезпечити загальну інформаційну підтримку на всіх стадіях діяльності кожного співробітника (від виконавців до керівників). Саме ці принципи закладено в Автоматизовану систему енергетичного нагляду, яка впроваджується в Держенергонагляді з 2008 року.

Але без орієнтації на досвід сусідів по СНД і дальнього зарубіжжя досягти високих результатів у наглядовій діяльності неможливо. Найглибші зміни у роботі наглядових органів у останні роки відбулися у Російській Федерації. Саме вони привернули увагу Держенергонагляду України під час розгляду питань вдосконалення наглядової діяльності.

Проблеми росіян і українців виявилися тотожними. Це передусім:

– фізичне старіння обладнання як головна загроза технологічній безпеці в енергетиці;

– відставання планів розвитку, модернізації і технологічного переозброєння;

– відсутність досвіду і практики діагностування обладнання для винесення вердикту про продовження термінів експлуатації.

Ростехнагляд відповідно до глобальної програми переозброєння російської енергетики залучено до роботи з оцінювання достатності спеціалізованих організацій з контролю за якістю обладнання, що поставляється на об’єкти, у тому числі зарубіжного.

Один із найважливіших напрямків діяльності Ростехнагляду спрямовано на забезпечення стабільного постачання електроенергії споживачам як в зимовий, так і в літній періоди. На цю федеральну структуру також поклали контроль за станом житла, об’єктів соціальної сфери, а також за ефективним використанням енергетичних ресурсів.

Ростехнагляд контролює безпеку гідротехнічних структур і безпосередньо ГЕС, а в перспективі – контроль за усіма гідротехнічними спорудами Росії.

Також розширені повноваження в енергетичній галузі вимагають розробки нової широкої нормативно-правової і нормативно-технічної бази державного нагляду та перегляду існуючих підходів.

Як результат – Федеральна служба з екологічного, технологічного й атомного нагляду в Російській Федерації сприймається як невід’ємна частина життєзабезпечення держави і її громадян.

Делегації України і Росії поділились своїми досягненнями, обговорили спільні проблеми та оптимальні шляхи їх вирішення, почерпнули досвід та новації, запроваджені закордонними друзями.

Українська делегація також передала вітання працівникам Ростехнагляду від Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду з приводу 290-річчя наглядової діяльності.

Головний державний

інспектор України

з енергетичного нагляду

В.А.ЛУШКІН

БУДНІ ЕНЕРГЕТИКІВ

Жоден митець не може

позмагатися із віртуозним

художником Морозом, який на віконному склі вимальовує свої вибагливі візерунки. Жоден ювелір, хай навіть Сваровський,

не перевершить у фантастичній досконалості скульпторів Інея та Ожеледа, які перетворюють світ у фантазію сяючого кришталю.

У цьому прекрасно-сліпучому царстві снігу і морозу люди у

робочих комбінезонах, потужна техніка та дим із вихлопних труб виглядають чужими і зайвими.

Чому вони тут?

Ці люди – робітники, інженери, управлінці – подалися в поліське поле не любуватися зимовими пейзажами. Вони прийшли відшукати для людей світло і тепло, яке заблукало в заметених просторах.

Вони прийшли подолати стихію, яка позбавила співгромадян великого досягнення цивілізації – електрики і тепла.

Тяжкі погодні умови – налипання мокрого снігу, потім високі морози – призвели до знеструмлення споживачів електричної енергії. В період загострення стихії без електрики залишалися сотні населених пунктів. Безумовно, не стояли осторонь ті, хто в нашій державі відповідає за надійність електропостачання. Адже від складних погодних умов у Житомирській області найбільше постраждали Лугинський, Овруцький, Народицький та Олевський райони.

Було організовано відповідний штаб, який займався моніторингом ситуації в Україні, для вживання дієвих заходів щодо відновлення електропостачання споживачів, у тому числі по Житомирській області. Підрахунки показали, що для ліквідації наслідків стихії лише в Житомирській області держава повинна виділити більше 5 мільйонів гривень. Робота велася напружено, досягнуто задовільних результатів, однак були і недоліки. Йдеться про те, що існуюча кількість ремонтних бригад електропостачальних організацій розрахована на роботу в нормальних умовах. Тому у екстремальній ситуації їх кількість має бути значно більшою.

Крім того, не приділялося належної уваги виконанню простих заходів, наприклад, розчищення дерев у межах проходження електричних трас. Звісно, потрібна координація з Укравтодором, з Міністерством надзвичайних ситуацій для розчищення доріг, під’їздів до пошкоджень.

Слід максимально ефективно проводити такі аварійні ремонтні кампанії, модернізувати електричні мережі. Необхідно вивчити світовий досвід, щоб мінімізувати наслідки стихій для забезпечення надійного отримання електроенергії споживачами.

Було поставлено чіткі завдання з відновлення електропостачання, наголошено на необхідності вживання заходів з попередження аварій на лініях електропередач. Вони не повинні повторюватися з року в рік і впливати на постачання електроенергії споживачу. Потрібна достатня кількість ремонтних бригад, резерв незалежного живлення – це дизельгенератори, передусім на об’єктах соціальної сфери та життєзабезпечення селищ.

Голова правління ВАТ «ЕК «Житомиробленерго» Анатолій ЛЕВИЦЬКИЙ розповів, що для подолання виклику природи компанія залучила всі необхідні засоби. Для оперативної доставки обладнання і матеріалів, безперешкодного пересування енергетиків та соціальних служб необхідно було розчистити дороги. Цю роботу провели у стислі строки. Найважче було на Словечанському кряжі. Проблеми кряжу формувалися упродовж десятків років, їх досі не вирішили.

Актуальними є питання щодо технічного оснащення та науки про боротьбу із такими явищами, як ожеледиця, використання передового досвіду, в тому числі зарубіжного.

Було організовано всі можливі бригади, які постійно працюють. Чотири бригади мехколони №6, дві бригади Енергобуду та 53 бригади Обленерго таки усунули пошкодження. Був графік – і компанія його дотрималась. Але організація зазнала величезних витрат. Їх повинна взяти на себе як компанія, так і держава.

А закінчив пан Левицький оптимістично: “Потрібно менше говорити, а більше працювати. Тоді все буде гаразд”.

Ще одну атаку стихії було відбито. Але робочі будні енергетиків продовжуються. Тому комісія виїхала до селища міського типу Нова Борова Володарсько-Волинського району Житомирської області на зустріч із мешканцями, щоб не із паперових звітів, а з перших вуст довідатися про негаразди і допомогти.

Селище Нова Борова – одне із наймолодших у районі. Засноване у 1957 році, воно бурхливо розвивалося завдяки містоутворюючим підприємствам «Житомирська геологічна експедиція» та «Завод залізобетонних виробів». Дуже швидко розвивалася соціальна сфера, будувалося житло. Всього було споруджено близько 45 багатоповерхових житлових будинків, які опалювалися від центральної котельні. Також від центральної котельні опалювалися будівлі соціального призначення: селищна гімназія, навчально-виховний комплекс, школа, дитячий садок, Новоборівська лікарня, Центр розвитку дитини, Центр дитячої та юнацької творчості, Будинок культури, музей, багато обслуговуючих підприємств. Але у 2004-2005 роках склалася така ситуація, що центральна котельня, яка працювала на мазуті, через високу ціну цього нафтопродукту перестала функціонувати, і мешканці селища залишилися на самоті з бідою.

Житловий фонд залишився ні з чим. Оскільки Нова Борова не газифікована і до найближчої точки підключення 19 кілометрів, вартість газопроводу дуже висока, тому в Житомирській обласній раді та адміністрації у 2006 році було прийнято рішення про переведення житлового фонду на електроопалення.

Якщо об’єкти соціальної сфери консолідованими зусиллями місцевого і державного бюджетів забезпечили автономними міні-котельнями, то багатоповерховий житловий фонд залишився ні з чим.

Термінове переведення його на електроопалення, неконтрольоване споживання, невідповідність проектного і реального навантаження призводить до аварій. Усі добре знають, що означає залишитися взимку без тепла.

Наслідком аварій у електромережі є не тільки холодне помешкання. Нещодавно у розетках квартир новоборівчан сталася значна перенапруга, що призвело до виходу з ладу побутових електроприладів. Керівництво місцевого РЕМу планово відшкодовує збитки громадян.

Але є ще одна немаловажна обставина. Обігрів кожної квартири за допомогою електрики потребує заміни звичайних лічильників на електронні, тризонні. Адже електроенергія, яка споживається на вироблення тепла, – нічна, тобто дешева, що оплачується за іншим, значно нижчим тарифом. Але заміна – задоволення не з дешевих. Владі та профільним організаціям ще належить виробити чіткий алгоритм вирішення цієї проблеми.

Люди повинні мати вибір: користуватися електроенергією, газом, модернізованою системою централізованого опалення чи використовувати альтернативні джерела енергії. Кожен регіон розробляє свої програми. Їх фінансування буде консолідованим: і кошти держбюджету, і місцевих рад, і установ та організацій. Регіональна програма Житомирщини все це передбачає.

Особливу увагу буде приділено застосуванню альтернативних джерел енергії. У кожного регіону вони свої. Житомирська область багата відходами деревини, а також торфом, з якого можна виготовляти брикети для опалення.

Голова селищної ради Григорій РУДЮК подякував Головному державному інспектору України з енергетичного нагляду Володимиру Лушкіну та голові правління ВАТ ЕК “Житомиробленерго” Анатолію Левицькому за виконання значного обсягу роботи: люди, які не мали можливості опалювати свої домівки з 2004 року, отримали належні умови життя. Облаштовано електричний обігрів 25-ти будинків – це перша черга. Залишилось ще 10.

Розпочато роботу з переведення всього житлового багатоповерхового фонду на електрику.

Селищний голова також подякував за субвенцію, яку селищна громада отримала із державного бюджету на погашення різниці в тарифах за мазут, витрачений у 1999-2000 роках.

Насамкінець гостинні господарі району організували для колег екскурсію до Володар-Волинського музею коштовного і декоративного каміння, де гармонійно поєдналися створені природою різноманітні за формою, розміром і забарвленням мінерали та творіння рук людських – дивної краси і довершених форм ювелірні вироби.

Милуючись цими суворими свідками вічності, мимовільно виникають різні асоціації: надра Землі, Космос, Україна… Адже вона так само, як ті брили, прекрасна, так само вічна і так само чекає руки майстра, щоб засяяти своєю красою на увесь світ.

Ігор КРАВЧУК

Головному державному інспектору України

з енергонагляду Лушкіну В.А.

Падковського М.І., мешканця м.Кривий Ріг, пр-кт 200-річчя Кривого Рогу, б.16, кв.44

У лютому місяці 2010 року я звернувся до Вас по допомогу з приводу відключення від ЛЕП будинку в с.Переможне Устинівського району Кіровоградської області, де жив мій батько Падковський І.Г.

Засвідчую Вам щиру вдячність за оперативне вирішення мого прохання.

Окремо хочу подякувати працівникам Кіровоградського держенергонагляду Ігольницину М. – заступнику начальника відділу та Бурковій О. – начальнику сектора оптимізації, які у складі комісії проявили високий професіоналізм і дієвість. Незважаючи на протидію спеціалістів обленерго, юристів і керівництва Устинівського РЕМу, Ваші підлеглі доказово і аргументовано зуміли відновити порядок. Уже на наступний день після засідання комісії у домі покійного батька бeуло відновлено електропостачання.

Велике Вам і Вашим підлеглим людське спасибі.

17 березня 2010 р.

З повагою, Падковський М.І.

Головному державному інспектору України

з енергетичного нагляду В.Лушкіну

від Цвігун Любові Андріївни

та Орла Юрія Вікторовича

(м.Київ, б-р Давидова, 10, кв.346

18 грудня 2009 року на Вашу адресу був направлений наш лист із проханням допомогти врегулювати конфлікт із «Київобленерго».

Я, Цвігун Любов Андріївна, і мій чоловік, Орел Юрій Вікторович, від усієї душі дякуємо Вашим співробітникам В.Клювеку, О.Янушу, Л.Мужайло, Ю.Кравченку за проявлений професіоналізм, чуйність, людяне ставлення.

Ці люди не формально, а всім серцем, з душею поставилися до нашої проблеми і вжили усіх заходів для її вирішення.

Дуже просимо заохотити цих людей не тільки за їхні ділові якості та професіоналізм, а й за відсутність формалізму. За їхню чуйність, душевне тепло та людяність.

26.02.2010р.

З повагою, Цвигун, Орел.

У Міністерство палива

і енергетики України

Я, Литовець Тетяна Миколаївна, проживаю у м.Миколаїв, вул.Петровського, 17, щиро дякую Вашому міністерству і колективу Миколаївської обласної інспекції Держенергонагляду за високий професіоналізм і допомогу у вирішенні спірного питання із «Миколаївобленерго».

Завдяки Вашій високопрофесіональній відповіді на моє звернення, яку я долучила до матеріалів судового позову із «Миколаївобленерго», суд своїм рішенням зобов’язав відповідача перерахувати суму за актом порушення з 10-ти тисяч гривень до 300 грн.

Дуже вдячна всім, хто взяв участь у вирішенні мого питання, і напередодні Вашого професійного свята хочу побажати всьому колективу Міністерства і Миколаївської інспекції Держенергонагляду здоров’я, професійного росту і сімейного благополуччя.

З повагою, Т.Литовець

У Державну інспекцію з енергетичного нагляду за режимами споживання

електричної і теплової енергії

Феофілактової Людмили,

що проживаю у с.Новосілки, Київської обл.

Києво-Святошинського р-ну, вул.Васильківська, 63

17.02.2010р. я звернулася до Вас по допомогу, оскільки ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» Києво-Святошинський РП оштрафувало мене на 1879грн. 20 коп. За що – не знаю і досі. Мабуть, за те, що я стара і неповортка.

Я почула шум за воротами, одяглася і впустила контролерів у будинок. Дім було обшукано, а також двір і хлів.

Незаконно було складено акт працівниками ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» Києво-Святошинського РП, на мою вимогу викликати свідків або дільничного не відреагували.

Незважаючи на те, що я неодноразово письмово та усно зверталася в ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» Києво-Святошинський РП, письмової відповіді я не отримала. Зате отримала квитанцію на 1879грн.20коп.

Я неодноразово просила провести контрольну перевірку в моєму будинку – як усно, так і письмово. Моя пенсія – 673грн. На моєму утриманні перебуває мій брат, який ніде не працює. Для мене сума 1879 гривень є непосильною. Одночасно, жити без світла не можливо також.

Завдяки Вам та Вашому працівнику Буглаку Миколі Івановичу це питання було врегульовано.

Дуже вдячна за доброту, порядність, чуйність, добросовісність Ваших працівників. Буглак Микола Іванович змусив ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» Київо-Святошинський РП провести контрольну перевірку та зняти з мене звинувачення.

Дуже вдячна за те, що Ви працюєте, що Ваші працівники чуйні й порядні, що звертаєте увагу і рахуєтеся з такими, як я.

З повагою, пенсіонерка

Феофілактова Людмила Євламніївна