Економіка: У ПОШУКАХ ШЛЯХІВ ВИРІШЕННЯ ГЛОБАЛЬНИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПРОБЛЕМ

Діалектика сучасного життя полягає у зростанні кризи взаємовідносин суспільства і природи, наслідком яких є сукупність соціоприродних глобальних проблем, від вирішення яких залежить подальший прогрес людства, збереження цивілізації. Глобальні політичні, економічні (сировинна, енергетична і продовольча), демографічні, соціальні та екологічні проблеми взаємопов’язані й стосуються інтересів усіх країн і народів, усього людства. У вирії глобальних проблем людства знаходяться й енергетичні сектори країн, які є фундаментом сучасного суспільства і від ефективності яких безпосередньо залежить рентабельність і конкурентоспроможність промислових підприємств, загальний рівень соціально-економічного розвитку країн, а отже, і добробут звичайних людей.

На перший план глобальних проблем виходить нестача енергетичних ресурсів. З одного боку, сумарні запаси викопних паливних ресурсів доволі великі й щороку стають відомими нові їх родовища. Але запаси Планети не є безмежними. Крім того, є побоювання щодо зміни клімату та досягнення прогнозованого піку традиційного видобування нафти вже через 10 або 20 років.

З іншого боку, перехід до розробки складних за геологічними умовами родовищ викликає подорожчання добування енергоносіїв і робить використання більшої частини паливних ресурсів нерентабельним. Ці нові проблеми вимагають проведення оцінки віддачі від різних енергетичних джерел, у тому числі нетрадиційних (вітрова, припливна, геотермальна тощо), які вже існують або лише плануються до використання. Якою повинна бути структура енергетики у майбутньому? Питання залишається відкритим.

Водночас до 2020 року споживання електричної енергії збільшуватиметься на фоні значного зростання вартості, при цьому очікується, що попит до 2050 року подвоїться. І це у той час, коли третина населення усього світу до цього часу не має доступу до надійного енергоспоживання.

Особливо гостро постали проблеми, пов’язані з негативним впливом енергетики на стан навколишнього середовища. Масове використання нафти, газу, вугілля завдає шкоди природі та здоров’ю людини через викиди сажі, що містить важкі метали, двоокис сірки, оксид азоту та інші шкідливі речовини.

Тому в усьому світі посилюється відчуття необхідності вжиття невідкладних заходів, створення тривалої життєздатної енергетичної стратегії розвитку, яка повинна включати повну оцінку та плани управління екологічним та соціальним впливом та віддавати перевагу ефективнішим системам та технологіям.

Саме тому згідно з планом робіт Всеукраїнського енергетичного комітету (ВЕК) на запрошення Японського національного комітету Всесвітньої енергетичної ради (ВЕР) делегація ВЕК 10-20 квітня 2010 р. взяла участь у науково-практичній конференції «Напрями сучасної енергетики Японії», що пройшла в м. Токіо, Японія. В роботі конференції взяли участь представники установ, організацій і компаній енергетичного комплексу України.

Засідання пройшли в РЕРС (Federation of Electric Power Companies) – Федерації електроенергетичних компаній Японії, де делегати ознайомилися з електроенергетичною галуззю Японії. До складу РЕРС входять 10 електроенергетичних компаній електроенергетичної галузі Японії, розподілених за регіональним принципом.

Після Японії була Канада. Для розгляду, обговорення та пошуку шляхів вирішення зазначених питань у вересні поточного року у м. Монреалі (Канада) було проведено Всесвітній Енергетичний Конгрес.

Всесвітній Енергетичний Конгрес традиційно проводиться один раз на три роки у різних містах світу і щоразу викликає великий інтерес у ключових гравців галузі. Так і цього разу, Монреальський Конгрес можна справедливо назвати однією з найзначніших подій 2010 року. Участь у заході взяли більш ніж 3 500 світових лідерів у галузі енергетики, промисловості, урядів країн та міжнародних організацій, ЗМІ, університетів та енергетичних асоціацій.

На правах повноправного учасника у роботі Всесвітнього Енергетичного Конгресу взяв участь Держенергонагляд. Разом з впливовими представники енергетичних галузей різних країн опрацювалися конкретні питання та приймалися рішення щодо насущних енергетичних проблем, які стоять перед урядами та суспільством, та пов’язані зокрема з:

– майбутнім зростаючим попитом на електричну енергію та наявністю можливостей для задовольняння цього попиту за дотримання нових всесвітніх екологічних стандартів;

– оптимізації структури енергетичної галузі у зв’язку з обмеженою кількістю природних енергоносіїв;

– розробкою найбільш ефективних енергетичних політик та практик;

– підвищенням ефективності співпраці державного та приватного секторів, а також нових форм міждержавного партнерства у питанні фінансування енергетичних проектів, спрямованих на вирішення зазначених вище проблем.

Організатором зазначеного заходу виступає Всесвітня Енергетична Рада (ВЕК), штаб-квартира якої знаходиться у Лондоні. ВЕК – зареєстрована британська некомерційна організація, яка була заснована ще у 1923 році. Вона акредитована Організацією Об’єднаних націй (ООН), представляє всіх гравців енергетичної галузі та має членські комітети майже у 100 країнах. Організація охоплює всі види енергоресурсів, включаючи вугілля, нафту, природний газ, атомну енергію, гідроенергію та відновлювальні джерела енергії. Місія ВЕК – сприяти надійному постачанню енергії та її використанню заради блага усього людства.

За матеріалами

Всесвітнього Енергетичного Конгресу

(м. Монреаль, Канада)