Літопис МГО "Козацтво Запорозьке": НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ У СІЧЕСЛАВІ

У більшості пересічних громадян України козацтво асоціюється із Запорізькою Січчю і Хортицею. І мало хто знає, що у різний час на Дніпрі існувало дев’ять січей, і шість із них – на території сучасної Дніпропетровської області.

Козацьку славу свого краю відроджують сучасні козаки Січеславського округу МГО «Козацтво Запорозьке» на чолі з генералом Юрієм Миргородським. 28 травня у Січеславі козаками було організовано наукову конференцію, присвячену 330-й річниці з дня смерті кошового отамана Івана Сірка.

Захід відвідав Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Іванович Сагайдак.

Преамбулою до конференції став виступ заступника директора Нікопольського державного краєзнавчого музею Мирослава Жуковського, який подав історичну довідку про Івана Сірка та про перипетії його перепоховання.

Потім генерал Миргородський ґрунтовно, на основі наукових історичних досліджень, виклав інформацію про суспільно-політичну ситуацію, яка склалася в Україні у другій половині ХVII століття, а також зауважив: «Сірко – один із найулюбленіших народних героїв. За його діяльністю уважно стежили іноземні уряди, про нього розповідали газети Польщі, Німеччини, Швейцарії, Франції та інших країн. Діяльності І.Сірка присвячено 14-26 розділи другого тому «Історії запорізьких козаків» Яворницького, де автор підкреслює, що літописці Самовидець, Грабянко, Величко називали його сильним вожаком та славним кошовим отаманом.

Закінчуючи 26-ту главу «Історії запорізьких козаків», Д.Яворницький писав: «Сірко, як найбільш далекозора з усіх сучасників людина, любив свободу більше, як своє життя і політичним ідеалом уважав повну незалежність і повну недоторканість Запоріжжя».

Отаман куреня ім. Северина Наливайка, козацький полковник Юрій Воронін розповів, що у народних думах, піснях і переказах Іван Сірко постає відважним воїном, ревнивим захисником православної віри і українського народу, вольностей Війська Запорозького. Характеристика Сірка нагадує характеристику козака-характерника Мамая. Приблизно у такому самому дусі змальовується Сірко і в народних піснях та переказах, де йому приписується уміння обертатися на тварин та заворожувати кулі.

Ще за життя він став легендою. Рішуче відкинувши ідею єднання України і Росії, відмовився давати присягу російському цареві.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Іванович Сагайдак підсумував: «Держава Україна незабаром святкуватиме своє 19-річчя. Тепер ми маємо можливість багатосторонньо і об’єктивно вивчати свою історію.

Сірка обирали завжди, коли на Січі починалася смута. Після Богдана Хмельницького кожен хотів бути Гетьманом, на крайній випадок – кошовим.

Взагалі усі гетьмани України з упертістю, вартою кращого застосування, намагалися будь-що віднайти для русинських земель і для себе особисто найкращий васалітет – найсильнішого і водночас найвіддаленішого територіально сюзерена. Ніхто з них не усвідомлював, що лише з незалежною державою рахуватимуться королі та імператори».

Після свого підсумкового виступу Верховний отаман України і діаспори нагородив орденом «Січовий отаман Сірко» генерала Олександра Таранущенка та генерала Юрія Миргородського.

Потім згадані генерали, а також маршал Сагайдак прийняли нагороди від Президента Придністровської Народної республіки – медалі «65 років перемоги у Великій Вітчизняній війні».

Генерал Миргородський повідомив учасників наукового зібрання про те, що конференція, присвячена Іванові Сірку, – уже третя, а через рік буде проведено четверту – про Гетьмана Конашевича-Сагайдачного як державного діяча.

На закінчення артисти Дніпропетровського театру опери та балету, Дніпропетровського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка та ансамбль «Жайвір» Дніпропетровської сільськогосподарської академії (всі ці мистецькі колективи є куренями Січеславського округу Козацтва Запорозького) дали чудовий концерт.

Ганна Кравчук