Політика: МІСЦЕВІ ВИБОРИ: ПОГЛЯД З ЄВРОПИ

Дискусія щодо дати і способу проведення виборів до місцевих рад прийшла до свого логічного завершення. Авторитетну риску під усіма неоднозначностями підвів Президент Віктор Янукович, заявивши, що вибори відбудуться не пізніше 31 жовтня цього року, причому закон про вибори буде змінено на користь змішаної системи.

Про реакцію Ради Європи на нові тенденції у внутрішньополітичному житті нашої держави розповідає народний депутат України, голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Іван Попеску.

Відповідно до Конституції України вибори до місцевих рад, а також сільських селищних та міських голів повинні відбутися в цьому році. Певні різночитання Основного закону повністю спростував своїм рішенням Конституційний Суд, який підтвердив легітимність саме цієї дати. Але очевидним є те, що закон про вибори потребує вдосконалення. А прийняття нового закону чи його зміна повинно відбутися відповідно до процедури. Потрібен час, щоб депутати подали всі пропозиції, а потім ретельно їх розглянули. До речі, паралельно триває робота над розробкою і прийняттям Виборчого кодексу. Робоча група звернулася до Венеціанської комісії, щоб та надала висновок до кодексу, але це не заважає розглядати новий законопроект щодо місцевих виборів. Якщо новий законопроект буде подано і проголосовано ще до канікул або навіть на початку вересня, то у нас є можливість провести вибори 31 жовтня. Нам відомі прецеденти дострокових парламентських виборів, коли ми провели їх за 60 днів. А місцеві вибори ми можемо провести за 40-45 днів.

Рада Європи й інші структури вимагають від нас відкритих списків, а піти на відкриті списки – це дуже клопітка річ, яку потрібно довго готувати, роз’яснювати виборцям, адже потрібно ставити «галочку» навпроти партії, а потім ще й навпроти прізвища кандидата із цієї партії, або зробити ці списки за багатомандатними округами. Це дуже складно. Потрібно багато часу для того, щоб люди розібралися у новизні. Але якщо для початку провести вибори за змішаною системою – половина за пропорційною, а половина за мажоритарною - коли частина депутатів обирається безпосередньо виборцями, вони мають доступ до депутата і вінт закріплений за певним виборчим округом. Тоді відновлюється взаємодія, яка існувала до 2006 року, коли існувала змішана система виборів навіть до парламенту. Це абсолютно нормальна ситуація, над нею зараз працюють. Щоправда, була ідея провести вибори до місцевих органів влади виключно за мажоритарною системою. Але відбулися парламентські слухання, і після обговорень більшість схилилася до того, що на рівні області і району найвідповіднішою буде змішана система – 50/50, адже тут появляється політична складова, та й партії потрібно розвивати. А на рівні сіл, селищ і міст, які не мають районного поділу, діятиме власне мажоритарна система, тому що там вирішуються лише соціально-економічні питання, конкретні проблеми людей. Але говорити остаточно ми зможемо тільки після того, як буде прийнято закон, тому що законопроект, який щось пропонує у першому читанні, до другого читання може значно змінитися. Але я думаю, що всі зміни будуть зроблені таким чином, щоб Європейська комісія їх сприйняла і ми наблизились до закінчення процедури моніторингу України та перейшли до етапу постмоніторингового діалогу, принаймні, на рівні Ради Європи. Якщо ми не виконуємо якісь деталі на рівні Ради Європи, у нас виникають проблеми із Європейським Союзом. Це дуже неприємно, бо європейська інтеграція залишається для нас стратегічним пріоритетом. Перед нами стоїть завдання щодо вирішення питання про політичну асоціацію із Європейським Союзом, скасування віз короткострокового перебування громадян України у країнах Євросоюзу, щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі. Але в будь-якому разі політико-правовий механізм Ради Європи потрібно застосовувати, а на застереження оперативно реагувати. Як голова делегації у Раді Європи наполягатиму на тому, щоб усі наші зобов’язання перед цим авторитетним міжнародним органом було виконано. На сьогодні нам залишилося прийняти закон про судоустрій, про адвокатуру, Кримінально-процесуальний кодекс, створити громадське радіомовлення і деякі інші незначні моменти. Переконаний, коли ми приймемо закон про судоустрій, бюджетний, податковий та інші кодекси, ми зможемо уже паралельно працювати в напрямку активізації переговорів щодо Європейського Союзу і Ради Європи. Нам потрібно йти паралельними шляхами.

Закон про вибори у цьому плані є для нас лакмусовим папірцем. Думаю, що він пройде за змішаною системою. Тоді ми задовольнимо і виборців, які хочуть безпосередньо бачити своїх кандидатів, і партії, і Раду Європи.

Президент Парламентської асамблеї Мевлут Чавушоглу чітко сказав, що він вірить у здатність України зробити цей крок, щоб, нарешті, закінчити процедуру моніторингу. Зараз розробляється дорожня карта для Верховної Ради України щодо прийняття певних законів. Думаю, один із них – про судоустрій – ми незабаром приймемо. Наступний крок – це робота із доповідачами Ради Європи. Звичайно, і опозиція, і громадяни звертаються до них із різними скаргами. І це абсолютно природно. Але якщо деякі проблеми у нас і залишаться, їх можна перевести в русло постмоніторингового діалогу. Під час проходження процедури моніторингу ми виконуємо вимоги формально: приймаємо той чи інший закон, ратифікуємо ту чи іншу хартію чи конвенцію, а постмоніторинг – це початок реалізації зобов’язань у житті країни. Тому доручення Президента щодо розробки відповідних механізмів щодо місцевого самоврядування, бюджетного кодексу, який передбачає більше коштів для місцевого рівня, сприяють накопиченню певних напрацювань, щоб постмоніторинговий діалог не починати з нуля.

Ми повинні йти паралельними шляхами, але у єдиному напрямку.

Від редакції

Попри всі наші проблеми, невпорядкованість та рух паралельними шляхами у різних напрямках, визнання новою владою європейської інтеграції стратегічним пріоритетом вселяє надію. Наполегливість обов’язково дасть результати. До речі, на початку осені буде ліквідовано візовий режим з Ізраїлем. Без будь-якої перепони наші громадяни зможуть відвідати родичів, друзів, курорти та святі місця Землі Обітованої. Дуже символічний і симптоматичний факт. Адже шлях у Європу через Єрусалим не найдовший.

Ігор Андрієвський