Екологія: БОЖЕСТВЕННЕ СТВОРІННЯ ДЕЛЬФІН

Дельфін – дивовижно загадкова істота. Вона живе в двох стихіях – морській і повітряній. За міфологією, дельфін є сполучною ланкою між земним і небесним світами. Це цар риб, рятівник людей, провідник душ у потойбічний світ. Дельфін – це алегорія порятунку, натхненна стародавніми легендами, які зображають його другом людини. Він символізує море, морську силу, безпеку і швидкість, свободу, благородство, любов та задоволення.

У шумеро-семітській міфології дельфін пов’язаний з Енкі – богом мудрості, господарем підземного світового океану прісних вод. Згідно з переказом люди жили як тварини, поки з моря не вийшла Першолюдина, культурний герой Оаннес (епітет бога Енкі) в образі напівдельфіна (за іншою версією – напівриби-напівлюдини). Оаннес навчив жителів Вавилонії письму, наукам, будівництву, землеробству.

За легендою, після сутички з жахливим Піфоном Аполлон в образі дельфіна наздоганяє корабель крітських мореплавців і приводить його до пристані міста Кріси. Звідти через родючу долину моряки приходять до підніжжя Парнасу, де розташована головна святиня еллінського світу – Дельфійський оракул і храм Аполлона, і стають першими дельфійськими жерцями.

Розмір мозку дельфінів у співвідношенні з розміром їхнього тіла значно більший, ніж у наших найближчих родичів – шимпанзе, а їх поведінка вказує на високий ступінь розумового розвитку. Мозок дорослого дельфіна важить близько 1700 г, а у людини – 1400 г. Цікаво, що у дельфіна удвічі більше звивин у корі головного мозку, ніж у людини (!)

За останніми науковими даними, дельфіни не тільки мають «словарний запас» до 14000 звукових сигналів, який дає їм змогу спілкуватися між собою, але й мають самосвідомість, «соціальну свідомість» та емоційне співчуття, готовність допомогти тонучим, новонародженим, хворим.

Сьогодні в «мові» дельфінів учені вже нарахували 186 різних «свистів». У них приблизно стільки ж рівнів організації звуків, скільки й у людини – шість (звук, склад, слово, фраза, абзац, контекст), є свої діалекти. Ці дивовижні морські ссавці привласнюють один одному імена і легко розпізнають один одного за ними.

Як не дивно, дельфіни уміють імітувати людську мову. Вони це роблять за власним бажанням. Наприклад, у Флориді був випадок, коли дельфін раптово відтворив людський голос. Він зробив це настільки правдоподібно, що дружина цього чоловіка, яка перебувала поблизу, не змогла утриматися від сміху. Тоді дельфін повторив і її сміх!..

Більшість звукових сигналів дельфіни випускають на дуже високих, ультразвукових частотах, не доступних людському слуху. Звукове сприйняття людей знаходиться в смузі частот до 20 кГц (музиканти можуть розрізняти до 40 кГц), дельфіни використовують частоту – до 300 кГц!

Ультразвук дельфіна – це ліки для людини. Останнім часом особливою популярністю користується дельфінотерапія – вид медико-психологічної реабілітації. Дельфінотерапія і плавання з дельфіном рекомендується для оздоровлення та реабілітації тих, хто переніс важкі психологічні травми (потрапив в екстремальні умови, пережив землетруси, урагани, аварії і будь-який інший сильний стрес), дітям з ДЦП та затримкою розумового розвитку тощо. Учені встановили, що ультразвуковий сонар дельфіна зумовлює значущі позитивні зміни в біоелектричній активності мозку людини.

У медичній практиці вже відомі й дельфіни-акушери. Вміючи бачити крізь матерію, дельфіни здатні бачити й дитя у лоні матері, й дуже радіють цьому. Більше того, вони вміють налагодити спілкування як із самою вагітною, так і з її ще не народженим малям. Таємниця, але дитя, народжене у невагомості води у присутності дельфіна, розвивається з неймовірною швидкістю. Його тіло гнучке, розум ясний, воно має вроджений дар пророцтва та легко “бачить наскрізь”, у нього немає одного з найбільших страхів людини – страху води. У стародавньому Єгипті діти, яким було призначено стати жерцями, повинні були народжуватися саме під водою. Учені намагаються пояснити такі надприродні здібності тим, що “підводні” пологи зберігають витончені функції мозку, які під час “земних” пологів зазвичай руйнуються.

Люди, які мають дар яснобачення, сприймають дельфінів по-своєму. “Знайте, що дельфіни – одні з тих, хто рятує сьогодні земний світ. Це людські душі, які втілилися тут на землі у тваринні тіла. Але це дуже сумна історія...” Міфи багатьох народів говорять про дельфіна як про істоту божественну, яка має дар пророцтва, здатну одним стрибком вилетіти з води і досягти неба, щоб зайняти своє місце серед сузір’їв...

Наталія Вишневська