Незрівнянна Україна: ХОРТИЦЯ – ДУХОВНА СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ

Уявіть собі в центрі сучасного українського індустріального міста галявину, на якій знаходиться святилище Квітянської культури (кінець V – початок ІV тисячоліття до нашої доби), два скіфські кургани та ретраншементи з редутами російсько-турецької війни 1734-1737 років. За переказами, саме на цьому місці загинув славетний київський князь Святослав Хоробрий у 952 році в сутичці з половецьким ханом Курею... Сюди стікалися з усієї матінки України знедолені загарбниками вої, щоб захищати свою Батьківщину. Це – острів Хортиця, його північна частина, де зручно розташувалася остання Запорозька Січ, з якої добре видно всі підступи до Хортиці.

Ми спілкуємося із завідувачем відділу історико-культурного комплексу „Запорозька Січ”, членом Демократичної партії України Михайлом ЛЕВЧЕНКОМ:

– Саме на Січі було укладено і прийнято першу Конституцію славним кошовим Костем Гордієнком, яка ввійшла в історію України як Конституція Пилипа Орлика. Побратими ДВАНАДЦЯТЬ разів обирали своїм кошовим саме Гордієнка. Десять разів – непереможного Івана Сірка. Наші козаки суворо дотримувалися дідівського вічового укладу, демократичних принципів.

Перша письмова згадка про Хортицю датована 952 роком – у трактаті Візантійського Імператора Костянтина VІІ Багрянородного „Про управління імперією”. У літописах острів згадується кілька разів, зокрема, у 1103 році в Протолчому, у південній частині острова зупинялися київські князі на чолі своїх військ під час переможного походу на половців та битви при Сутені (поблизу міста Токмак).

Місто-порт Протолче на Хортиці досліджене і вивчене нашими науковцями-археологами, датоване VІ-VІІІ століттям нашої доби, розквіту здобуло у Х-ХІ століттях.

На фоні нинішньої Запорозької Січі поєднала два береги Дніпра гребля Дніпровської гідроелектростанції. Саме на цьому місці – трохи на північ, за порогами знаходилася Крарійська (Кічкаська) переправа, на яку, як і в Протолче, сходилися всі відомі древні шляхи. Тут, на обох берегах Борисфена-Дніпра, були поселення охоронців, які обслуговували переправу.

Дослідники та науковці стверджують, що перші Запорозькі Січі знаходилися саме на Хортиці, хоча точне місце поки не знайдене. Всі відомі вісім Січей розташовувалися південніше від Хортиці, майже до самого гирла Дніпра. Нинішня Січ збудована як копія останньої, Нової Січі, яка була на річці Підпільній, поблизу Чортомлика (Нікопольського району на Дніпропетровщині). Ще її називали Підпільненська Січ.

– Якщо брати за основу першу літописну згадку, то Запоріжжя в квітні цього року вже відсвяткувало 906-ліття... Перша ж письмова згадка – від 952 року, тому запорожці по праву вважають, що нам виповнюється 1057 років, – продовжує Михайло Левченко. – Сива давнина Хортиці, центру міста, підтверджена численними археологічними знахідками, народними легендами та піснями.

Отака вона, славна Хортиця, колиска демократії рідної України, прихисток козацтва, волелюбного степового хліборобного народу, якого не підкорив жоден із завойовників...

Омита водами славного Дніпра, щедро окроплена кров’ю наших предків-захисників та нескорена духовна наша столиця України – Хортиця – завжди радо вітає своїх рідних і гостей та дарує їм натхнення на тривалі часи!

Докладніше також можна прочитати на сайті: www.hortica.org.ua