Влада: Олександр Черевко: "ЗОЛОТА ПІДКОВА ЧЕРКАЩИНИ" ЗАВЖДИ БУДЕ ПОЗА ПОЛІТИКОЮ

Черкащина – серце України, колиска Українського козацтва, історична та духовна скарбниця України. Тут беруть свій початок славні козацькі традиції вірності рідній землі, національній ідеї, ідеали свободи і демократії.

Саме Черкащина дала Україні славного гетьмана Богдана Хмельницького та духовного пророка нації Тараса Шевченка. Сьогоднішня Черкащина – одна із успішних областей в державі в різних галузях. За останні роки із краю великої хімії область стала центром машинобудування. Черкаський автобус «Богдан» курсує не лише дорогами України, а й автошляхами близького і далекого зарубіжжя. Візитівкою регіону стала Державна програма «Золота підкова Черкащини».

Її створення, ініційоване обласною державною адміністрацією, підтримане Президентом України Віктором Ющенком.

Про сучасну Черкащину, її сьогодення – в інтерв’ю з головою обласної державної адміністрації Олександром ЧЕРЕВКОМ

– Олександре Володимировичу, чим живе сучасна Черкащина?

– Черкащина, 55-річний ювілей утворення якої ми відзначили на початку року, є лідером у багатьох напрямках діяльності. Унікальним в її історії став 2008 рік, що відзначився динамічним розвитком краю за всі 17 років незалежного становлення.

Не зважаючи на вплив економічної кризи та внутрішньополітичну нестабільність в державі, що ускладнювало і уповільнювало подальший розвиток в цілому, минулий рік був вдалим. Про це свідчать рейтингові показники нашої діяльності. За останні роки Черкащина посіла перші місця у багатьох галузях, і, завдяки стрімкому розвиткові та розгортанню виробництва, перетворилася із регіону великої хімії у центр машинобудування. Тут беззаперечну роль відіграє найпотужніша в державі та провідна на автомобільному ринку України корпорація «Богдан». Минулого року в Черкасах запрацював новий автомобільний завод з виготовлення легкових та вантажних автомобілів, і саме прибутки із «черкаських Богданів», до недавнього часу, були основним джерелом наповнення бюджету області.

За останні роки нам вдалося також реалізувати ряд вдалих інвестиційних проектів, серед яких – Канівська птахофабрика «Наша ряба», Водяницький завод з глибокої заморозки фруктів та ягід «Сіріус», багато інших.

Найближчим часом плануємо провести в Черкасах інвестиційний форум. Досвід такого підходу до залучення інвестицій вже маємо, тож сподіваємося, що цьогорічний форум дозволить поглибити міжнародне і вітчизняне співробітництво, відкриє нові перспективи для розвитку краю.

Зміцнюємо і продовольчу базу держави. Хлібороби Черкащини минулого року зібрали рекордний за роки незалежності врожай зернових – понад два мільйони тонн збіжжя.

– В чому ви, як керівник області, вбачаєте розвиток та розбудову краю? Вплив економічної кризи відчувається?

– Сутність роботи керівника області має полягати у побудові моделі завтрашнього дня. Простіше кажучи, основним завданням моєї щоденної роботи є забезпечення стабільного політичного й економічного сьогодення та майбутнього жителів регіону.

Безперечно, боляче спостерігати за тим, як колосальна та багаторічна робота подекуди руйнується на фоні економічної кризи і непродуманої державницької політики – суттєво скорочується виробництво, а в деякі підприємства взагалі вимушені призупинити виробництво. Відповідно, люди втрачають роботу, а відсутність коштів погіршує соціальне становище. Враховуючи це, ми в постійному пошуку нових ефективних рішень виходу із кризи. Намагаємося докласти максимум зусиль для збереження промислового фундаменту області, щоб вийти із кризи модернізованими.

– Які напрямки діяльності обласної влади є пріоритетними?

– З метою забезпечення високої якості життя краян, Черкаська обласна державна адміністрація в своїй роботі працює над реалізацією основних напрямків своєї діяльності. Серед яких:

Забезпечення прав, свобод і безпеки життя людини.

2. Забезпечення промислового виробництва.

3. Продовольча безпека регіону, забезпечення господарськими товарами.

4. Ефективна інвестиційна політика.

5. Підтримка малого і середнього бізнесу

6. Ефективна бюджетна політика, наповнення і виконання всіх бюджетів, мобілізація всіх ресурсів.

7. Енергозберігаючі та ресурсозберігаючі технології.

8. Соціальна політика, спрямована на добробут кожної людини.

9. Гуманітарний розвиток. Реалізація державної програми «Золота підкова Черкащини».

– Справжнім брендом очолюваної Вами області стала перша державна історико-туристична програма «Золота підкова Черкащини». Як виникла ідея її створення?

– Наш край надзвичайно багатий на історико-культурні пам’ятки національного значення. З метою їх відродження, розвитку та популяризації виникла ідея створення такої програми, яка б дала змогу реалізувати задумане. Ініціатива схвально підтримана Президентом України Віктором Ющенком, а після відповідних процедур була прийнята Державна програма «Золота підкова Черкащини».

Започаткована у 2006 році, програма справді стала візитівкою Черкащини, і сьогодні займає важливе місце у духовному та соціальному житті області. Про неї знають, нею цікавляться, вона є широковідомою та популярною в державі. Саме «Золота підкова» зробила наш край привабливим для туристів, цікавою для меценатів та бізнесменів.

Нещодавно Черкащину відвідала делегація, до складу якої ввійшли 33 посли іноземних держав. Подорожуючи маршрутами програми, посли висловили велике захоплення історичним багатством регіону і тими невикористаними повною мірою, колосальними туристичними можливостями краю.

На моє глибоке переконання, ця унікальна програма в перспективі значно примножить багатство Черкащини, стане стержнем економічної стабільності регіону. Назва програми є символом духовного з’єднання. «Підкова» – це символ щастя й удачі, а «золота», як прагнення зростання добробуту черкащан.

- Олександре Володимировичу, програмою передбачено не лише збереження національно-культурної спадщини, а й розвиток інфраструктури міст та сіл Черкащини. Як вдалося так гармонійно поєднати відновлення духовності краю та поліпшення соціального становища жителів області?

– Це чудовий вихід в сучасних фінансових умовах. Кошти, виділені на реалізацію програми, використовуються не лише на відновлення історико-культурних надбань краю, а й на поліпшення інфраструктури населених пунктів: проведення робіт з газифікації великих і малих сіл, будівництва та реконструкції доріг, зокрема, і сільських, ремонт будинків культури, лікарень та навчальних закладів краю.

Це вперше в Україні в Державній програмі так органічно поєднано відновлення духовності краю та поліпшення соціального становища й побуту жителів області. Відновлюючи історичні об’єкти та поліпшуючи інфраструктуру, бізнесово і соціально-привабливими стають самі населені пункти. В подальшому це дає можливість створити нові робочі місця і, що найголовніше, повернути молодь, яка виїхала з рідних місць у пошуках кращої долі.

Надзвичайно важливо, щоб все більше і глибше духовна складова входила в свідомість наших сучасників, особливо молоді, щоб люди знали, пишалися і навчалися на яскравих прикладах нашої героїчної історії.

– Що за цей час вдалося реалізувати і які перспективи?

– Програма діє вже четвертий рік, і в ній чітко окреслені основні об’єкти історичних та культурних пам’яток. Але постійно, протягом всіх цих років, не перестають надходити пропозиції щодо розширення програми. Кожен район, місто, селище прагнуть, щоб саме їхня духовна спадщина була представлена в ній.

Завершені роботи з реконструкції пам’ятника Т.Шевченку, споруджено каплицю, кузню та пам’ятник “Матері і дитини” в с.Моринці на Звенигородщині. В с.Зелена Діброва Городищенського району відкрито пам’ятник Катерині Красицькій, сестрі Т.Шевченка. Реконструйовано садибу-музей В’ячеслава Чорновола, проведено благоустрій прилеглої території та відкрито пам’ятник Герою України в с. Вільхівець Звенигородського району.

Значні кошти спрямовано на реставраційне відтворення об’єктів історико-архітектурного комплексу «Резиденція Б.Хмельницького» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», що включає в себе вісім об’єктів. Завершені роботи з І та ІІ черг об’єкту «Реставраційне відтворення оборонних стін Чигиринського замку, Бастіону Дорошенка та упорядження території, прилеглої до Замкової гори». Реконструйовано музей поселень-гігантів трипільської культури в с.Легедзино на Тальнівщині. Відбудовано родинну церкву та відновлено сімейне кладовище родини Симиренків у с. Мліїв Городищенського району. І це далеко не повний перелік тих об’єктів, на яких здійснюються масштабні роботи в рамках реалізації програми.

На жаль, Державна програма «Золота підкова Черкащини» вже понад рік не фінансується з боку держави. Підтримується винятково на кошти обласного бюджету та сприяння з боку спонсорів та меценатів. Така ситуація не дає можливості завершити розпочаті роботи на важливих історико-культурних об’єктах.

Чому так відбувається? Мабуть, тому, що в уряді не зовсім розуміють, яке значення для духовного розвитку нації, збереження історичного спадщини має дана програма. Для них я хочу наголосити: «Золота підкова Черкащини» вже заявила про себе, вона стала гордістю не лише Черкащини, а й держави у цілому. І, незалежно від того, які «політичні кольори» будуть при владі, вона житиме і розвиватиметься.

– Із здобуттям Україною незалежності відбувся новий поштовх до відродження українського козацтва. Яка роль на Черкащині, у славному козацькому краю, відводиться козацьким організаціям?

– Козаччина – це яскрава сторінка української історії, на прикладах національної самоповаги якої виховувалися не одне поколінь українців. «Тієї козацької слави повік не забудемо!», – писав наш земляк Тарас Шевченко. Пам’ятаючи, що чимало козацьких починань зародилися у нашому краї, козацтво Черкащини займає активну позицію у громадському житті.

На виконання Указу Президента України «Про заходи з підтримки розвитку Українського козацтва», для організації плідної співпраці органів державної влади із козацькими товариствами при облдержадміністрації утворено раду з питань взаємодії з обласними козацькими громадськими організаціями, а депутатами обласної ради затверджено Програму розвитку українського козацтва в області на 2007-2010 роки. Обласною державною адміністрацією створена губернаторська козацька сотня, особливістю якої є представництво в ній берегинь українського козацтва. Козацькі організації залучені до охорони громадського порядку, профілактики правопорушень, участі в урочистостях та заходах. Серед черкаських козаків – багато молоді, особливо школярів та студентів.

Можу впевнено сказати, що козаччина на Черкащині має підтримку і розвиватиметься надалі. Переконаний, що, поряд із героїчним минулим, цей патріотичний рух матиме велике та славне майбутнє. Для цього докладу всіх зусиль не лише як губернатор, а й як генерал-хорунжий Українського козацтва.

– Цього року Україна відзначає визначну дану в нашій історії – 360-ту річницю подій, пов’язаних із створенням української козацької держави зі столицею у місті Чигирині. Як відзначають цю дату на батьківщині найвидатнішого державотворця Богдана Хмельницького?

– Створенню української козацької держави передувала Національно-визвольна війна українського народу, ювілей початку якої ми відзначали минулого року. Торік поблизу с.Виграїв Корсунь-Шевченківського району, де навесні 1648 року козацькі полки розгромили польсько-шляхетське військо, за участю Президента України Віктора Ющенка відбулося яскраве святкування переможного завершення Корсунської битви із відтворенням історико-батального дійства 17 століття.

У рамках цьогорічного святкування 360-ї річниці здобуття та утвердження козацької державності, у свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня, в Чигирині, відбудуться загальнодержавні заходи, підготовка до яких нині активно проводиться. Завершуються реставраційні роботи на об’єктах історико-культурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» та Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».

Місце проведення свята вибрано не випадково. Чигирин у 1648-1660 роках був гетьманською столицею, важливим політичним та військовим центром України. Віддаючи шану нашим предкам, їх прагненню до ствердження України як козацької держави, ми сьогодні намагаємося об’єднати всі козацькі організації навколо спільної мети – створення демократичної, сильної економічно, соборної української держави.

– Черкащина – батьківщина духовного батька нації Т.Г.Шевченка. Головні події з відзначення 195-ї річниці з дня народження Кобзаря відбувалися саме у Шевченковому краї, чи не так?

– Дійсно, Черкащина займала особливе місце у житті геніального співця українського народу – тут він народився, зростав, тут, на кручах Дніпра, знайшов свій останній спочинок. Тому щороку у Шевченківські дні тисячі українців з різних куточків світу їдуть вклонитися могилі Т.Шевченка, відвідати місця, пов’язані із його життям та творчістю.

Цьогорічні ключові заходи відбулися у місцях дитинства Кобзаря – в селах Моринці та Шевченкове, де у сільському будинку культури відбулися урочисті збори, літературно-мистецький концерт, присвячений ювілею. Почесними гостями святкувань став голова Верховної Ради України Володимир Литвин, лауреати Шевченківської премії, народні артисти України Володимир Гришко, кобзар-лірник Василь Нечепа, творча еліта України.

Звертаючись у цей день до краян, я намагався нагадати всім нам, українцям, що будівництво цивілізованої європейської України неможливе без опори на головні постулати Шевченкової національної ідеї. В основі цих постулатів – братолюбіє, щирий патріотизм, зневага до національного зрадництва, відповідальність перед поколіннями. В українському суспільстві слід наполегливо створювати атмосферу громадянської гідності та національної гордості, бо лише на цьому ґрунті зродяться міцні паростки соціального оптимізму. Історичний успіх залежить від кожного з нас, ким би він не був і де б не працював.

Доброю традицією в області стало щороку 22 травня, в день перепоховання праху Т.Шевченка у м. Каневі, пройти шляхом, яким 1861 року несли тіло Кобзаря із Успенського собору до Чернечої гори. Тому, користуючись нагодою, запрошую всіх українців приєднатися до загального сходження на Тарасову гору та покласти квіти до могили Т.Шевченка.

Загалом у своїй повсякденній роботі розвитку гуманітарної сфери краю ми надаємо багато уваги. Так, у 2007 році, вперше в Україні провели форум адміністративно-гуманітарного активу, на якому визначили подальший курс гуманітарного розвитку Черкаської області. Активно розвивається книговидавнича справа, реставруються існуючі та будуються нові храми. Все це свідчить про прагнення людей до духовного відродження.

– У демократичній державі відродження духовності передбачає політичну стабільність. Як у Шевченковому краї оцінюють політичну ситуацію в державі?

– Незалежність і здобута демократія дають нам гарантію того, що кожний громадянин має можливість реалізувати свою мрію і здібності, якщо це не шкодить ближньому і всій державі. Та сьогодні для сталого та динамічного розвитку України нам необхідні рішучі зміни.

І, насамперед, політикам варто визнати помилки. Скасувати політичну реформу 2004 року, яка розбалансувала гілки влади, унеможливлює ефективну діяльність її центральних інститутів, не формує позитивного іміджу держави в світі та серед своїх громадян. Повернути конституційні права громадян обирати і бути обраними. Скасувати депутатську недоторканість.

Для наведення ладу в державі, створення єдиного центру управління, реального гарантування конституційних прав і свобод наших громадян, незворотності демократичних змін – повернутись до президентсько-парламентської форми правління в державі з послідуючим проведенням адміністративної, бюджетної, податкової та галузевих реформ з метою реального зміцнення місцевого самоврядування та народовладдя.

Формування вищого законодавчого органу на основі закритих списків політичних партій, на жаль, себе дискредитувало. Політикам треба усвідомити – не може наше життя, життя наших дітей, незалежність нашої держави, виплекана віками свобода і демократія залежати від політичних торгів на кожний день. Особливо це актуально нині, на тлі світової фінансової кризи та нашої кризи взаємних непорозумінь.

– В чому ви вбачите подальший розвиток регіонів України? Яка Ваша модель регіональної політики?

– В державі назріла потреба у вибудові нової регіональної політики. На державному рівні потрібно переглянути і законодавчо затвердити розподіл бюджетних коштів.

До прикладу, наша область торік перевиконала план виконання Державного бюджету, а при розподілі коштів ми мусимо просити в уряду кошти і доводити необхідність їх надання на реалізацію основних проектів. Черкащина – єдина область в державі, яка не має обласної дитячої лікарні. Намагаємося вирішити це питання, розпочали будівництво, але через постійне недофінансування здати об’єкт в експлуатацію не вдається. На мою думку, мають бути чіткі зрозумілі форми фінансування, і певні кошти мають залишатися на території.

Нова регіональна політика має бути прозорою, чесною і справедливою.

– Олександре Володимировичу, Ваші побажання читачам журналу «Гетьман»?

– Бажаю всім шанувальникам козацького часопису міцного здоров’я, успіхів, натхнення. Ніколи не втрачайте оптимізму і віри у краще майбутнє. Нехай козацька честь і слава гуртують всіх українців в ім’я великого майбутнього нашої держави. Тож давайте будемо гідними пам’яті наших славних предків.