Cучасне козацтво: ЯРОПОВИЧІ - КОЗАЦЬКЕ СЕЛО!

А веде свій історичний родовід село ще з княжої доби. За переказами – від прапрадіда до діда, від діда до внука – у цей період давно проходили княжі дружини Ярополка. Частина воїнів, вражена добротою та чарівністю місцевих красунь, попросила у князя дозволу залишитись... Так і постало село – з сивої давнини і до наших днів! До цих пір підвищення, ліворуч від в’їзду в село, люди називають «Замко». Село живе, зберігши дідівські традиції й укріпивши їх козацькими звичаями та вірою – в Бога, Україну і в те, що, лише згуртувавшись, можна пережити скрутні часи, а найголовніше – впевнено будувати майбутнє як свого села, так і всієї України!

А майбутнє наше – то, безперечно, наші діти! Для них живемо і працюємо, віддаючи їм наші серця, з впевненістю, що і вони пройдуть цей шлях... У тому вічність нашої української нескінченості!

...Цього не по-осінньому сонячного ранку село зустрічало гостей. На відкриття школи, збудованої та оснащеної за найсучаснішими стандартами, приїхало керівництво Житомирщини: Юрій Забела (голова облдержадміністрації), Віталій Француз (голова обласної ради). З ними голови практично усіх райдержадміністрацій та райрад (щоб досвід переймати і гуртом справу робити!).

З особливим захопленням зустріли яропівчани чисельну делегацію Поліської Січі Українського козацтва на чолі з крайовим отаманом Шевчуком, із козацьким духовим оркестром «Енергія» та козацькою гарматою. Річ у тім, що старійшина Поліської Січі, генерал – осавул УК, він же генеральний директор ВАТ «ЕК «Житомиробленерго» Анатолій Левицький виріс та пішов у свідоме життя саме з Яроповичів, і, за його словами, все життя йшов із ними у серці. До речі, з його ініціативи, у центрі села, біля сільської ради, на підвищенні височіє встановлений і освячений минулого року Хрест у пам’ять про яропівчан, які стали жертвами голодомору 30-х років. Водночас, будучи сьогодні депутатом Житомирської обласної ради, він виступив ініціатором (та й генератором!) доведення довгобуду школи в рідному селі до логічного завершення. Влада схвально віднеслася до ініціативи, розуміючи, що, розпилюючи кошти по довгобудах, далеко не поїдеш, вірніше, заїдеш у нікуди. Допомогли й доброчинці, не лише Житомиробленерго!

Школа стояла як молода дівчина — струнка і красива! Лунали офіційні промови, діти співали й танцювали. Неперевершено виглядав і звучав оркестр, стріляла гучно, з нагоди свята, козацька гармата – радість покривала омофором усіх присутніх.

– Нехай би вона завжди стріляла, тільки салютуючи на святах, – сказав дядько, що стояв неподалік.

– Національну ідею шукають і знайти не можуть депутати у Верховній Раді. Ось вона національна ідея – козацтво, – додав хтось із гурту святково одягнутих присутніх.

Додати нічого... Свята правда!

Слава Україні!

07. 10. 2008 р. А. Федорович

З ініціативи Левицького, Андрійчука, Пушкіна вперше показано еталон електроопалення в школі як потрібно економити гроші. В той же час надавати хороші послуги з тепло забезпеченню. Проект електроопалення однозначно зеекономи кошти бюджету школи. Працює автоматика. Це не просто електроопалення, але ґрунтується на базі електрозберігаючих технологій.