Незрівнянна Україна: ДО ЮВІЛЕЮ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА З'ЯВЛЯТЬСЯ ДУБОВІ ГАЇ

В УНІАН відбулася прес-конференція народного депутата України, президента Міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян» Павла Жебрівського.

Організацію засновано у 1995 році. З червня цього року її очолює народний депутат України Павло Жебрівський.

Керівник житомирського земляцтва розповів журналістам про заходи, які буде реалізовано найближчим часом. Зокрема земляцтво пропонує відзначити ювілей Тараса Шевченка висаджуванням нових парків і започаткуванням серед малих житомирян родознавчих досліджень.

Президент Міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян», народний депутат Павло Жебрівський виступив з ініціативою висадити в містах Житомирської області по двісті дубів. У такий спосіб нардеп пропонує відзначити 200 років від дня народження видатного українського поета і художника Тараса Шевченка.

Загалом очікується, що в регіоні буде висаджено кілька тисяч дерев. Крім того, житомирське земляцтво виступило з ініціативою проведення акції «Маленький українець». Її мета — заохотити школярів до досліджень свого родоводу.

На думку депутата, нові дубові гаї, по-перше, мають повернути українським містам «зелене обличчя», яким вони вирізнялися в Європі ще в шістдесяті роки. По-друге, така жива пам’ять про Шевченка і вивчення його творчості важливіші, ніж встановлення чергового постаменту за типовими проектами. «Важливо знати сутність Шевченка, його душу, його прагнення», – зауважив Павло Жебрівський. Усього, за розрахунками народного депутата, на Житомирщині планується висадити приблизно 6 тис. дубів.

Ще одна акція, яку планує провести житомирське земляцтво, називається «Маленький українець». За словами депутата, вона має стимулювати учнів середніх шкіл до дослідження свого роду, в тому числі із залученням архівних документів. «Сьогодні архіви відкрито, тож це не коштуватиме великих грошей. А ми зможемо надати необхідну методологічну допомогу», — сказав пан Жебрівський. Він сам займався сімейною генеалогією і вважає себе «українцем польського походження». За його словами, необхідну методологічну допомогу надаватимуть фахівці – викладачі-історики і студенти Житомирського педагогічного університету.