Cучасне козацтво: ЗГАДАЙМО НАШІ ПЕРЕМОГИ

Перші перемоги. У середині квітня 1648 р. на Жовтих Водах, дорогою на Січ, впевнений у своїй перевазі 6-тисячний передовий загін поляків зустрівся з об’єднаними козацько-татарськими 9-тисячними силами. 6 травня після тривалого бою, під час якого на бік повсталих перекинулися кілька тисяч посланих на допомогу полякам реєстрових козаків, польський авангард було розбито. Вражені звісткою про поразку й переконані підісланим козаком у тому, що повстанці значно переважають їх, командувачі 20-тисячних головних сил Марцін Каліновський та Міколай Потоцький залишили вигідні позиції під Корсунем і, маючи за поводиря таємного агента гетьмана, почали відступати, долаючи багато перешкод. 26 травня неподалік від Корсуня поляки наскочили на козацьку засідку (козацькі сили зросли до 15 тис., без урахування татарської кінноти) і знову зазнали поразки. Хмельницькому до рук потрапили обидва командувачі польсько-шляхетської армії, 80 великих вельмож, 127 офіцерів, 8520 жовнірів, 41 гармата. Наче полякам ще мало було нещасть, за шість днів до битви під Корсунем помер король Владислав IV. У той час, коли на півдні збираються юрми повстанців, Річ Посполита раптом втрачає короля, командирів і армію.

Перемоги Хмельницького приголомшили поляків і водночас надихнули українців (за Орестом Субтельним “Україна. Історія”).

Нещодавно у місті Жовті Води сталася визначна подія – було встановлено меморіальну дошку легендарному козацькому полковнику Іванові Богуну.

Це стало першим кроком у реалізації програми заходів до 360-ї річниці битви під Жовтими Водами, та привернуло увагу козацтва, громадських діячів, і усіх кому не байдужа українська історія.

Пропонуємо вашій увазі, шановні читачі, не багатослівні, але сповнені глибокої любові до України і до нашої славної історії справжніх патріотів. На таких людях тримається світ.

Людмила Іванівна Богун, нащадок Івана Богуна:

– Сьогодні ми приїхали у Жовті Води на запрошенням Петра Івановича Мілька. Це йому належить ідея відкриття меморіальної дошки Івану Богуну. На жаль, місцева влада не відгукнулася на прохання допомогти у цій справі. Мої сини тільки дізналися про задум встановлення меморіальної дошки, одразу ж переказали кошти.

Українцям нині не просто. Наша історія перекручена, а державою керують люди, яким вороже усе українське. Але ми переможемо.

Слава Україні! Слава козакам! Слава усьому народу Жовтих Вод!

Петро Іванович Мілько, фундатор козацтва у Жовтих водах:

– Ми вшановуємо пам’ять героїв, тому відкрили у Жовтих Водах меморіальну дошку нашого славного земляка Івана Богуна. Дякую усім, хто долучився до цієї святої справи. Цього року заплановано низку державних заходів з нагоди 360-ї річниці битви під Жовтими Водами, ми ж уже почали здійснювати їх у своєму місті. Щороку вшановуємо пам’ять Івана Богуна, справляємо панахиду. Нещодавно, на базі педагогічного училища, козаки Жовтоводського куреня провели спортивні змагання серед молоді нашого міста з Бойового гопака та Спасу.

Найдовша вулиця нашого міста носить ім’я Івана Богуна. Саме тут буде його пам’ятник. Хочу подякувати нашому художнику Максиму ......................, який виготовив цю дошку, і нагородити його премією від Всеукраїнського фонду Євгенії Лещук. Також гімназії ім. Лесі Українки від фонду буде вручено книги “Берестечко” та “Повстанська Волинь” – міській дитячій бібліотеці.

Моя родина має козацьке коріння. У мене зберігається паспорт, виданий 1904 року одній із представниць нашого роду. в якому написано, що ми належимо до козацького стану. Сьогодні його копія зберігається у міському історичному музеї.

Серед визначних діячів часів Хмельниччини я особливо поважаю Івана Богуна. Відомо, що він був людиною освіченою, чесною, мав блискучу військову підготовку. Як зазначають дослідники, Іван Богун чи не єдиний з-поміж усіх діячів не виявляв жорстокості до ворогів.

Сьогодні на відкриття пам’ятника з’їхалися козаки з усієї України.

Котрий рік поспіль, 17 лютого, ми вшановуємо пам’ять Івана Богуна, приносимо квіти, справляємо панахиду. А 16 травня будемо відзначати чергову річницю битви під Жовтими Водами. У статуті нашої громади цей день вважається святом, адже битва, що відбулася тут, стала визначною подією в історії України. Поблизу села Жовте на місті битви наш козак Валентин Демиденко знаходив речі, що належали її учасникам. А саме селище ще з часів козаччини і до сьогодні розбите на сотні. Отже, попри все, козацький дух живе на нашій землі.

Наталя Ярош, голова об’єднання “Просвіта” міста Жовті Води:

– Іван Богун – визначна постать в історії козацтва. У найтяжчі хвилини битви під Берестечком, коли кримський хан зрадив козаків, а Богдан Хмельницький потрапив у полон, саме Іван Богун взяв на себе обов’язки наказного отамана і вивів частину козаків із битви. Він був людиною державницького мислення, всі роки війни самовіддано боровся за Україну. Попри те, що Богун підтримував усі починання Хмельницького, він відмовився приймати присягу на вірність московському цареві. Любов до України жила у його серці й керувала його діями.

Ця меморіальна дошка уже друга у нашому місті. Першу відкрила пані Валентина Трохимович на знак ушанування Тараса Шевченка, а Івану Богуну – козаки.

Дуже добре, що у нашому місці є демократичні сили, які популяризують, відроджують і вшановують історичну пам’ять народу. Вони підтримують віру у те, що українська держава розбудовується. Звичайно, їм нелегко. Стара радянська ідеологія ще тримається у свідомості людей. Але такі заходи стверджують наш дух і віру. Я переконана, майбутнє за демократичними силами!

Користуючись нагодою, хочу сказати, що об’єднання “Просвіта” утворене порівняно недавно – 14 жовтня минулого року, на свято Покрови. Поки у нашій команді лише 10 чоловік.

Нещодавно провели захід із вшанування жертв голодомору, відзначення 100-річчя з дня народження Романа Шухевича. Сьогодні готуємося святкування 137-ї річницю з дня народження Лесі Українки. Працюємо зі школярами над літературно-музичною виставою, долучаємо ЗМІ. Контакт знаходимо з усіма, нашу діяльність висвітлюють газети “Жовтоводські вісті”, “Трудова Слава”.

Співпрацюємо з козацтвом – склали спільний план заходів відзначення 360-ї річниці битви під Жовтими Водами.

Приємно, що у місті є демократичні сили, які підтримують наші ініціативи. Багато людей нашого міста – російськомовні. Старше покоління, яке виросло на ідеалах, пропагованих компартією, не сприймає нових віянь. Багато вулиць і досі названі на честь “вождів пролетаріату”. Нашій молоді близькі ідеї українства. У місті діють організації, що виховують дітей на козацьких традиціях. Одна з них – це осередок Бойового гопака “Лицарі волі”. Дітям надзвичайно подобаються різноманітні ігри, козацькі забави, які влаштовують місцеві козаки.

Козацтво – це не спогад про героїчне минуле, а жива надія України.

Людмила Іванівна Богун:

– Я народилася 1935 року в селі Чорнухи Полтавської області в родині з глибоким козацьким корінням. Наше село знамените тим, що у ньому народився філософ Григорій Сковорода, який мандрував Україною. Я також люблю мандрувати, – у свої 73 роки прилетіла сюди, як на крилах.

У жорстокі радянські часи нас спіткала доля мільйонів. Нашого батька репресували за антирадянську агітацію. Повернувся він через 10 років і сказав: “Діти, я ні в чому не винен. Мільйони невинних людей гинуть у таборах радянської тюрми народів”. Він не мав права жити на своїй землі, бо вважався “ворогом народу”, тому ми переїхали на Донбас. За нами стежили, але родина вижила. Я вдячна Богу за своїх синів, які пам’ятають історію роду і відроджують козацтво у нашому краї.