Cучасне козацтво: ДО ВСЬОГО ПОТРІБНО МАТИ ХИСТ І ДОБРУ ГОЛОВУ

Дмитро Смолярчук, козак, фермер з Одещини

– Розкажіть про себе та свою діяльність. Як вам вдається у цей непростий час утримувати таке потужне фермерське господарство?

– За фахом я економіст, спеціалізуюся у сільськогосподарській сфері, тож саме завдяки цьому моє фермерське господарство тримається. Маю трьох дітей. Старший син цього року закінчує школу і планує вступати до Київського національного економічного університету. Незабаром матиму помічника.

Ми реконструюємо свиноферму за вимогами сучасних технологій сільського господарства, що передбачає автоматичне напування, оснащення родильного відділення та багато іншого. Плануємо утримувати близько п’яти тисяч корів і свиней. У нас на травень було заплановане завезення корів, яке не відбулося з кількох причин: по-перше, на Одещині був неврожайний рік і господарство понесло збитки; по-друге, зросли ціни на зерно, а на м’ясо впали. До того ж, піднялась ціна на енергоносії.

У майбутньому плануємо розширювати земельну площу нашого господарства до 4 тисяч гектарів. Якщо ми укладемо договори на оренду землі мінімум на п’ять років, то необхідно буде закупити ґрунтообробну техніку.

Проводимо переговори з компанією “Украгролізінг” щодо придбання нової сільськогосподарської техніки. До цього ми працювали з Волинською фондовою компанією і Ощадбанком.

Налагодили лінію з переробки насіння соняшника – лущимо, обжарюємо, фасуємо і постачаємо його споживачам. Але у цьому році був поганий урожай соняшника.

У майбутньому плануємо встановити млин і крупорушку. Вирощуємо ячмінь, пшеницю, овес, тож зможемо виготовляти різноманітні крупи. Крім того, плануємо зробити кабельне зрошування полів. Спеціально для цього звільнили і підготували землю – великий пустир між фермами. Маємо водогінну башту, тому практично все готове для роботи. Один гектар потребує близько 30–40 тисяч гривен капіталовкладень. А якщо буде 10 гектарів, то доведеться викласти півмільйона гривен.

– Сьогодні багато говорять про реформування сільськогосподарської сфери, постачання продукції з-за кордону. Я ви вважаєте, це може негативно позначитися на вітчизняному виробництві?

– Подібні розмови – не більш ніж політична гра. Ми працюємо на ринку сільськогосподарської продукції за світовими стандартами. Західні компанії не один рік закуповують в Україні зерно і диктують свої ціни. Як усі пам’ятають, у 90-х роках усе завозили з-за кордону, а сьогодні ситуація змінилася.

Необхідно вкладати кошти у новітні технології. Вони дуже дорогі, але ж це виправдано. Використання відповідних технологій дозволить створити умови здешевлення товару, що відбудеться за рахунок економного і раціонального використання сировини.

Західні інвестори робитимуть кредитні ставки відповідно до європейських стандартів, тому буде вигідно брати кредити. Сьогодні ми беремо кредит під 19% річних, а якби вони знизилися до 10%, то решту коштів ми вкладали б у закупівлю техніки.