Освіта: КУЗНЯ ПРОФЕСІОНАЛІВ

Глухівський коледж Сумського НАУ є одним із найстаріших, найбільших та найавторитетніших навчальних закладів України. Відкритий в 1899 році навчальний заклад пройшов довгий історичний шлях від ремісничого училища ім. М.А. Терещенка, в якому навчалося 32 учні, до ВНЗ I-II рівнів акредитації з чисельністю студентів денної та заочної форми навчання більше 1400 чоловік, став складовою частиною Сумського національного аграрного університету.

Сьогодні в коледжі функціонують 5 денних та заочне відділення на яких здійснюється підготовка фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст з таких спеціальностей:

5.050104 „Фінанси”;

5.050111 „Бухгалтерський облік”;

5.050202 „Організація виробництва”;

5.091902 „Механізація сільського господарства”;

5.091903 „Електрифікація і автоматизація сільського господарства”;

5.092110 „Будівництво та експлуатація будівель і споруд”

З 2005 року коледж здійснює підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за спеціальностями:

6.050100 „Фінанси”;

6.091902 „Механізація сільського господарства”;

6.092100 „Промислове та цивільне будівництво”.

У коледжі створений творчо працюючий педагогічний колектив, до складу якого входять 86 викладачів, 12 майстрів виробничого навчання. Серед педагогічних працівників 2 мають звання „За¬служений працівник народної освіти України”, 1 – „Заслужений вчитель Украї¬ни”, 1 – „Заслужений працівник культури України”, 8 нагороджено знаком „Відмінник освіти України”, 5 – знаком „Відмінник аграрної освіти”, 4 кандидати наук, 9 аспірантів.

В навчально-виховному процесі використовуються сучасні інформаційні технології; модульно-рейтингова система; активні форми і методи проведення навчальних занять: заняття на виробництві, модулювання виробничих ситуацій, ділові ігри, електронні підручники та інші елементи сучасної педагогіки.

В коледжі велика увага приділяється практичній підготовці студентів, яку студенти проходять на кращих підприємствах, організаціях та установах регіону. Складовою частиною практичної підготовки студентів є виконання дипломних проектів на замовлення реальних суб’єктів господарської діяльності та їх захист безпосередньо на виробництві.

Сучасна освіта – є процесом органічного поєднання двох рівнозначних і важливих факторів: навчання і виховання. Суспільству потрібні фахівці, котрі поєднували б міцні знання і найкращі людські якості, які ми намагаємося прищепити кожному: високу вимогливість до себе й інших, професійну компетентність, людяність, працелюбність, готовність прийти на допомогу іншому.

Пріоритетний напрямок виховної роботи – організація дозвілля та забезпечення необхідних побутових умов для проживання в гуртожитках, яких в коледжі є 3 на 800 місць. Щороку в коледжі проводяться фестивалі художньої творчості, різноманітні концерти, вечори відпочинку, конкурс „Студент року” тощо. Тільки в 2006 році лауреатом фестивалю „Студентська весна” став хореографічний колектив бального танцю, а дипломантом – чоловіче тріо; на Всеукраїнському фестивалі „Софіївські зорі ” в м. Умань дипломантами стали чоловіче тріо та в номінації „Авторська пісня” студент коледжу С. Журба.

Теж невід’ємною складовою всебічного розвитку особистості є її фізичний розвиток, адже здоров’я людини є запорукою успішного виконання нею своїх професійних обов’язків.

Щороку спортсмени коледжу беруть участь та займають призові місця в різноманітних змаганнях різного рівня: від коледжних до республіканських. В коледжі працюють 12 спортивних секцій, 9 гуртків художньої самодіяльності, численні предметні гуртки, які з задоволенням відвідують студенти та співробітники закладу.

Питання якісної підготовки фахівців неможливе без сучасної матеріально-технічної бази, до якої входять: два на¬вчальні корпуси на 1200 студентів, в яких знаходяться близько 100 кабінетів і ла¬бораторій, 5 комп’ютерних класів, центр інформаційних технологій; громадський корпус з актовою та спортивною залами, бібліотекою з фондом 125 тисяч примірників, читальним за¬лом на 140 місць; навчально-вироб¬ничі майстерні з цехами; гаражі на 25 автомобілів з пунктом технічного обслуговування; навчальні полігони: автотрактородром, навчальний клас полігонів, електрополігон, майданчик будівельних конструкцій і навчальної техніки; універсальний спортивний майданчик зі штучним покриттям; їдальня на 300 місць; стрілецький 50-метровий тир; народний музей С.А. Ковпака. В гурто¬житку №3 працює студентський клуб «Осінь», перукарня, фотографія, медичний пункт.

Навчально-матеріальна база коледжу постійно поповнюється обладнанням, навчальними посібниками, підручника¬ми, довідковою літературою.

Глухівський коледж Сумського НАУ пам’ятає своє минуле, пишається сьогоденням, з оптимізмом дивиться в майбутнє.