Освіта: ОДЕСЬКИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ - КУЗНЯ ПРОФЕСІЙНИХ КАДРІВ І КОЗАЦЬКОГО ГАРТУ

У природі все змінюється: довкілля, держави, люди... Змінюються і навчальні заклади. Нашому навчальному закладу понад 60 років. Такого бурхливого розвитку зазнав не кожен заклад країни. Під грім канонади, 11 січня 1945 року, почалася історія Одеського інституту фінансів УДУЕФ, коли відповідно до наказу Наркомфіну УРСР № 147 було засновано фінансово-економічний технікум. Лише за останні десять років він пройшов непростий шлях реорганізації: фінансовий технікум – коледж – інститут. Останній набув статусу вищого навчального закладу третього рівня акредитації. Нам є чим пишатися. Наш навчальний заклад підготував понад 40 тисяч висококваліфікованих фахівців, які успішно працюють нині не лише у фінансовій сфері, а й інших галузях народного господарства нашої країни і за її межами. Серед них – відомі науковці, державні та політичні діячі.

Інститут забезпечує фундаментальну, професійну та практичну підготовку фахівців для фінансових управлінь, податкових органів, страхових компаній, установ державного казначейства, пенсійного фонду, бюджетних організацій охорони здоров’я, освіти, підприємств різних форм власності.

Підготовка фахівців здійснюється за напрямком “Економіка і підприємництво”, за освітньо-кваліфікаційними рівнями – молодший спеціаліст, бакалавр та спеціаліст, за спеціальністю – “Фінанси”, “Фінанси і кредит”, “Облік і аудит”. Надання освітянських послуг підкріплено Ліцензією АВ № 159716 від 22 листопада 2006 року Міністерства освіти і науки України.

Для організації навчально-виховного процесу інститут має необхідну матеріально-технічну базу: п’ятиповерховий та двоповерховий навчальні корпуси, 6 лабораторій, обладнаних 74 сучасними ПК, інформаційно-видавничий центр, громадсько-побутовий корпус, актовий та спортивний зали, тренажерний комплекс, їдальню-кафе, спортивний майданчик, гуртожиток на 456 осіб, бібліотеку навчально-наукової літератури.

Понад 12 років педагогічний колектив очолює директор інституту, к. е. н. Квач Ярослав Петрович.

Плідність навчально-виховного процесу забезпечують понад 130 викладачів, серед яких більше 30 % – доктори та кандидати наук, 10 викладачів є здобувачами наукового ступеня кандидата економічних наук.

Студенти, які успішно завершили І-ІІ рівні навчання, набувають право на продовження навчання на конкурсній основі у магістратурі Українського державного університету економіки і фінансів (м. Київ). Також інститут підтримує тісні зв’язки з іншими ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації. Створені навчально-наукові комплекси з Науково-дослідним фінансовим інститутом при Міністерстві фінансів України, з Одеським державним економічним університетом та Одеським національним університетом ім. І. І. Мечникова, в яких випускники інституту продовжують навчання за магістерськими програмами.

Інститут увійшов до програми обміну студентами та науково-педагогічними кадрами з Каліфорнійським університетом (США).

Невід’ємною складовою навчального процесу є виховання молоді. Це один із пріоритетних напрямків роботи педагогічного колективу. Студенти набувають не тільки вміння і навичок майбутніх фахівців, а формуються як особистості. В інституті накопичено великий досвід організації та проведення виховних заходів, сформувалися власні традиції, зокрема щорічне свято “Козацькі забави: козацькому роду нема переводу”. Кожен рік студенти з нетерпінням очікують на це свята. В цьому році воно відбувалося всьоме за підтримки Чорноморського козацтва в особі Верховного отамана Анатолія Петька та його оточення. Під час свята студенти стали свідками та співучасниками видатних ритуалів козацького життя.

Великою честю для директора інституту пана Квача було обрання його наказним отаманом і присвоєння звання генерал-хорунжого Українського козацтва. Було організовано кіш молодої січі Одеського інституту фінансів УДУФ.