Cучасне козацтво: ВИХОВУЄМО ЛИЦАРІВ УКРАЇНИ

І.Ф. Прокопенко

ректор Харківського національного педагогічного університету

імені Т.С Сковороди, генерал-отаман Українського козацтва

Історія України і козацтва нероздільні. Сьогодні ми пишаємося тим, що першим демократичним державним утворенням на теренах Європи була саме українська козацька держава.

Після здобуття Україною незалежності козацький рух почав розвиватись особливо стрімко, в країні виникли десятки громадських козацьких об'єднань, загальним завданням яких було пізнати, відродити, використати всі надбання попередніх поколінь. Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди вже з перших років незалежності посилив акцент на використанні в навчально-виховному процесі традицій українського козацтва.

Результатом такої роботи стало створення згідно з Указом Президента України "Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2003 - 2005 роки" та з особистої ініціативи ректора університету академіка І.Ф. Прокопенка першого в Україні Інституту Українського козацтва. З доброї волі студентів і викладачів до Інститут Українського козацтва ввійшли два факультети: історичний - бо ми шукаємо історичну правду, і фізичного виховання - бо ми хочемо фізично гартувати сучасне і наступне покоління. Робота Інституту спрямована на розвиток найкращих прогресивних звичаїв та відродження історичних, патріотичних і культурних традицій козацтва.

Ця подія не залишилася непомітною в нашій державі. За впровадження патріотичної системи виховання Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди було нагороджено Срібною медаллю "Незалежність України" та Почесним лауреатським Дипломом Рейтингу.

Одночасно з Інститутом Українського козацтва був створений Окремий науково-освітній Центр Українського козацтва імені Г.С. Сковороди, який є місцевою громадською організацією, що поширює свою діяльність на Харківську область. У комплексі ці організації створюють єдиний рух патріотичного й національного виховання серед студентської молоді та школярів.

На сьогодні організація, яку очолює ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, академік, генерал-отаман Українського козацтва І.Ф. Прокопенко, нараховує понад 1000 студентів, аспірантів та викладачів вузу.

Можна чітко виділити основні завдання Центру:

відпрацювання програми національно-патріотичної, фізкультурно-спортивної, краєзнавчої та. культурно-просвітницької роботи серед студентської та учнівської молоді;

участь у створенні на базі діючих військових містечок та шкіл-інтернатів Гетьманського Містечка для виховання козацьких дітей, підлітків та безпритульних дітей;

сприяння створенню козацьких навчальних закладів (ліцеїв, шкіл тощо); участь у проведенні всеукраїнських науково-практичних конференцій з проблем відродження та розвитку Українського козацтва; надання науково методичної допомоги музеям та заповідникам у вдосконаленні пропаганди історії, культури й традицій Українського козацтва;

участь у дослідженнях з генеалогії та біографістики гетьманів, старшини та сучасного реєстрового Українського козацтва;

сприяння розвитку та популяризації видів спорту, заснованих на козацьких традиціях, участь у спортивних змаганнях з різних видів спорту; розробка туристичних козацьких маршрутів;

сприяння розвиткові міжнародного туризму, культурного обміну, співробітництва з міжнародними громадськими та економічними організаціями для пропаганди сучасного розвитку та історії Українського козацтва;

-участь у впровадженні гуманітарних програм у державах проживання української діаспори тощо.

Умовно всю діяльність Центру можна поділити на три основні напрями: науково-пошуковий, військово-патріотичний, культурно-просвітницький.

У межах науково-пошукової роботи Центр здійснює розробку комплексної наукової теми - "Феномен Українського козацтва: теорія, проблеми, перспективи". Уже традиційними стали щорічні студентські наукові козацькі читання "Українське козацтво й сучасність", присвячені історії та традиціям Українського козацтва, матеріали яких видаються у відповідному збірнику статей. З метою відродження культурних та педагогічних традицій козацтва в січні 2003 року було започатковано видання методичного посібника "Козацька грамота" (науково-методологічне впровадження ідей козацької педагогіки в сучасну освітню практику). Крім цього, розроблені курси "Козацька етнопсихологічна система виховання", "Краєзнавча етнологія козацької культури".

Також щорічно відбуваються археологічні експедиції-практики студентів історичного факультету, козаків Центру в межах Харківської області з метою вивчення козацьких знахідок. Під Змійовим відбувалося дослідження фундаменту старовинного козацького собору. До того ж члени Центру розробили список козацьких пам'яток Харківщини та України взагалі з метою підтримання руху щодо збереження пам'яток історії та культури. Щомісяця відбувається засідання історичного гуртка "Толерант", на якому обговорюються різноманітні дискусійні питання з історії козацтва, функціонує ініціативна група з проблем вивчення генеалогії та біографістики гетьманів, старшин та сучасного Українського козацтва.

У межах військово-патріотичної роботи вже традиційно на Покрову (14 жовтня) відбувається Посвята в козаки студентів університету; на День захисника Вітчизни проводяться спортивні змагання "Козацькі розваги" на Кубок Отамана Центру; на День Здоров'я (7 квітня) на лижній базі вузу відбувається всеуніверситетський крос з визначенням найкращих спортсменів-козаків.

Крім цього, члени Центру щорічно беруть участь у Всеукраїнському турнірі з армрестлінгу пам'яті засновника м. Глобине, останнього писаря Запорізької Січі І.Я. Глоби, у змаганнях з козацького двобою. У межах університету щорічно проводиться Міжнародний турнір з армрестлінгу на Кубок ХНПУ імені Г.С. Сковороди, присвячений пам'яті В.М. Гузиніна.

На сьогодні вирішується питання створення секції бойового гопака та створення постійного громадського формування щодо охорони порядку та профілактики правопорушень на території університету, в навчальних корпусах та гуртожитках.

Культурно-просвітницькій роботі в Центрі також приділяється велика увага. Як майбутні педагоги члени Центру підтримують тісні зв'язки зі школами міста Харкова та області. Аналіз спадщини українського козацтва, козацької педагогіки дає можливість використовувати їх у системі освіти. Студенти 3 та 4 курсів історичного факультету - козаки Окремого науково-освітнього Центру Українського козацтва імені Г.С. Сковороди проводять пізнавальні уроки "Козацька слава" в школах міста Харкова з метою ознайомлення школярів з історією та традиціями українського козацтва, з реальними подіями того часу та сучасним відродженням козацького руху на прикладі діяльності Інституту Українського козацтва імені Г.С. Сковороди.

Перед уроками студенти-козаки протягом місяця готуються до того, щоб провести їх як можна найцікавіше, з використанням сучасних методик та технологій. Всі разом розробляють план-конспект уроку, малюють ребуси, схему території Запорізької Січі, гру "Старт-фініш". Для того щоб урок був ще більш цікавішим, демонструють на уроці 5-хвилинну постанову про те, як козацтво випробувало та приймало до свого братства новачків. Розповідаючи про військову справу козаків, демонструють справжній бойовий гопак. Весь урок проходить під супровід мелодій, які ретельно обираються.

Треба підкреслити, що перед уроками козаки багато працюють над собою, над своїми вміннями чітко, логічно та ефектно викласти та донести інформацію до слухачів, зацікавити дітей у подальшому вивченні історії.

На пам'ять кожний школяр отримує подарунок від Центру, а переможці номінацій «найрозумніший», «найуважніший», «найкмітливіший» та «найсміливіший» крім цього отримують почесні грамоти.

Ми маємо надію, що проведені уроки на довгий час залишаться в серцях дітей, які стануть ще більше пишатися нашою державою, її традиціями та культурою і в ближньому майбутньому зроблять її ще кращою.

Крім цього, серед школярів 5 - 10 класів м. Харкова та Харківської області щорічно проводиться конкурс писанок на Великдень, міський науково-практичний "Турнір знавців козацької спадщини" напередодні Нового року.

До свята Різдва студенти-козаки влаштовують благодійні акції в дитячих будинках та дитячих відділеннях лікарень міста Харкова.

Протягом існування організації до Центру приїжджали викладачі зі Французького педагогічного коледжу, представники української діаспори із Чикаго (Михайло та Уляна Баранські) з метою ознайомлення з патріотичним напрямом роботи нашого вузу та, зокрема, з роботою Окремого науково-освітнього Центру Українського козацтва імені Г.С. Сковороди. Гості були приємно здивовані пізнавальною інформацією про історію козацтва та сучасний козацький рух взагалі. Після показу гопака, всі висловили побажання теж навчитися такому неповторному мистецтву. До того ж відвідання науково-дослідної археологічної лабораторії відкрило гостям таємні сторінки життя українців та козаків на Слобожанщині.

Цікаво відзначити, що під час бесіди і гості, і наші студенти знайшли багато спільного в організації учбового процесу обох навчальних закладів та чимало збіжних рис між мушкетерами та козаками.

У межах просвітницької роботи для членів Окремого науково-освітнього Центру Українського козацтва імені Г.С. Сковороди організовуються автобусні екскурсії до м. Запоріжжя (о. Хортиця), до м. Дніпропетровська (Історичний музей імені Д.І. Яворницького), до духовних перлин Слобожанщини -Святогорської Лаври, Мгарського монастиря й т.д.

Дуже привабливим був шлях до Дніпропетровська та Запоріжжя. Чудова травнева погода, річки, знайомі за назвами Запорізьких паланок, - Самара, Оріль.

У Дніпропетровську козаки відвідали Історичний музей, засновником та багаторічним директором якого був Д.І. Яворницький. Музей вразив своєю цікавою колекцією експонатів та детальним оформленням залів. Багато нового про життя, побут та традиції запорожців розповіла експозиція, присвячена історії українського козацтва. Почесне місце серед всіх періодів історії України в музеї займає й XX ст. Діорама форсування Дніпра, загальна площа якої більше 860 кв. м, та звукові ефекти нагадали трагічні сторінки історії Великої Вітчизняної Війни, розповіли про героїзм нашого народу та ніби перенесли всіх присутніх у минуле.

Особливою і незабутньою була екскурсія до Будинку видатного історика Дмитра Івановича Яворницького, який зараз є меморіальним центром. Студенти з великим інтересом і повагою відвідали оселю знавця козацьких часів, побачили кімнати, де він жив та працював.

Оглядова екскурсія по Дніпропетровську розповіла про виникнення, становлення та розвиток міста. Особливо вразили мости ( всього в місті нараховується 5 ), їх довжина та значення для сучасних економічних зв'язків.

Здійснилася заповітна мрія козаків ОНОЦ УК імені Г.С. Сковороди - вони відвідали о. Хортиця - серце Українського козацтва -ум. Запоріжжя.

Природа заповідного комплексу зачарувала своєю неповторністю. Велика кількість природних та історичних пам'яток і пов'язаних з ними легенд збагатила знання студентів-козаків з історії козацтва та Запорозького краю. Музей історії Запорозького козацтва, який знаходиться на території острова, доповнив уявлення не тільки про життя та побут козаків, а й про більш давнє минуле: історію загибелі князя Святослава.

На жаль, немало втрачено з пам'яток козацької доби. Нині діючий музей було відкрито лише в 1983 р. Тим більше студентів вразив своєю величчю та могутністю унікальний пам'ятник природи - величезний дуб, якому понад 800 років. Саме він був свідком багатьох видатних подій, за легендою біля нього був Богдан Хмельницький. На жаль, дерево майже повністю загинуло, але з його 17 головних стовбурів ще зеленіє одна гілка, яка навіює думку про відродження козацтва в сучасній Україні, його любов до життя та волі.

Також студенти проїхали містом по найдовшій вулиці Європи - проспекту В.І. Леніна, по греблі Дніпрогесу та площам Запоріжжя.

Не менше враження залишили пам'ятки архітектури. Насамперед - це Новомосковський Троїцький собор - дерев'яний, збудований архітектором-саморуком Я. Погрібняком у 1781 р. без жодного цвяха. Місто Новомосковськ, яким проїжджали на шляху додому, цікаве насамперед тим, що в його гербові зафіксовано символ ліквідації Запорозької Січі - зломлену шаблю.

Студенти-козаки повернулися додому з новими знаннями, незабутніми враженнями про історію українського козацтва та переконанням у необхідності бути наполегливим у пошуку та збереженні козацьких пам'яток.

Студентам університету, який зветься почесним ім'ям Григорія Савича Сковороди, особливо запам'яталась екскурсія Сковородинівськими місцями (смт. Лохвиця, смт. Чорнухи). Досі між людьми подорожують повчання та поради видатного мислителя Григорія Савича Сковороди. І, навіть, якщо добре вдивлятися в обрій, то ще й сьогодні можна помітити постать, котра й досі мандрує між людей та навчає гармонії і відкриває нам своє світобачення.

В'їхавши до села Чорнухи, що на Полтавщини, одразу стало помітне погруддя філософа-гуманіста, естета-педагога Григорія Сковороди, котре високо здіймалося на постаменті, а до серця одразу припала глиняна хатка його батьків, яку вкривала стріха з очеретяних снопів, що на сьогоднішній день є музеєм пам'яті Сковороди. Це невід'ємна частина культурних надбань українського народу. Доречі, Чорнухінський краєзнавчий музей знаходиться під захистом програми ЮНЕСКО, як важлива пам'ятка не лише України, а й взагалі світового рівня.

Також не менш захопливою була виставка Лохвицького краєзнавчого музею імені Г. Сковороди, де також були зібрані старовинні згадки про козаків і про сьогодення. Ми із захопленням дивились на стенди та слухали розповідь екскурсовода про видатних людей Лохвицького краю.

Взагалі Полтавщина багата й на монастирі, де зберігаються ті ж закони, що й сторіччя тому. Церкви та храми, які крізь сивину років і досі радують та зігрівають наші серця своєю величністю. Варто лише уявити, що бачили вони на своєму віку. Спасо-Преображенський Мгарський чоловічий монастир, що на Лубенщині, вразив нас своєю віковою історією, що бере початок з 17 ст. Але не досить помічати цю неземну красу, ці українські надбання та скарби, їх ще треба навчитися цінувати.

Велику роль у його створенні та становленні зіграло саме українське козацтво. На жаль, в 20-х роках XX ст. монастир став місцем трагедії: більшість монахів була розстріляна, врятуватися вдалося лише декільком. Ікони, іконостас та фрески були знищені, незважаючи на їх історичну цінність. Сьогодні відбувається відродження цієї великої святині, її храмів, що дає надії на повернення суспільства до основ духовного життя.

Також через засоби масової інформації проводиться значна робота з відродження та розвитку історичного феномена народу України - українського козацтва.

Згідно зі Статутом Центру, членами організації можуть бути громадяни України, громадяни інших країн або особи без громадянства, яким виповнилося 16 років, які визнають цей Статут, зобов'язуються виконувати рішення керівних органів Центру та які мають місце знаходження в Харківській області. Тому ми запрошуємо всіх, хто бажає, відвідати Центр, більш детально ознайомитися з його діяльністю та взяти участь у заходах.